Nikdy nejsou rajčata tak sladká a voňavá, jako právě v srpnu. Je to nádhera. Tuhle chuť a vůni spolu s česnekem a bylinkami (ze zahrádky) zavřít do sklenice, jednou v zimě přiběhnout domů, hodit vařit těstoviny, prohřát jednu sklenici, zastrouhnout parmazánem a vzpomínat na léto… priceless. Pokud máte nadbytek rajčat ze zahrádky a všechny varianty salátů z nich už vám lezou krkem, doporučuji si trochu té laskominy našetřit na výrazně studenější a méně plodné časy. Takže s chutí do toho!
- 1 kg rajčat
- pár stroužků česneku
- čerstvé bylinky (tymián, oregano, rozmarýn...)
- sůl
- lžíce třtinového cukru
- olivový olej
- Troubu rozehřejeme na 180 stupňů.
- Plech vyložíme pečícím papírem a vyskládáme na něj omytá a osušená rajčata řezem nahoru.
- Každé rajče lehounce pocukrujeme a posolíme. Zakapeme olivovým olejem a dáme péct do trouby.
- Zhruba po hodině přidáme nasekaný česnek a bylinky, zakápneme oliváčem podle potřeby.
- Pečeme ještě cca půl hodiny. Rajčata vyskládáme do sterilizované zavařovací sklenice spolu s česnekem, částí bylinek a hlavně vypečenou šťávou. Zalijeme olivovým olejem až po okraj. Pokud chcete skladovat až do zimy, doporučuji zavařit.
Napsat komentář