A máme tu podzim. Rozhodla jsem se ho oslavit krásně vláčným švestkovým koláčem. Je bez cukru (když do drobenky nepřidáte čokoládu a nepoprášíte moučkovým cukrem, případně pro děti do dvou let, když nemáte ozkoušeno, vynecháte mák, je to ideální koláč i pro malé děti), pouze slazený medem, ale v chuti to neznamená žádný kompromis. Švestky jsou jemně nakyslé, těsto vláčné, a ta čokoláda v drobence… Už jenom hrnek čaje, deku, krb a dobrou knížku a venku může být klidně listopad.
- 6 vajec
- 200g mandlové mouky
- 4 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
- 80g kokosového oleje
- 180g změklého medu
- 5 lžic mletého máku
- cca 10 švestek, rozpůlených a vypeckovaných (klidně můžete dát i víc)
- Na drobenku:
- 20g nasekané kvalitní hořké čokolády (1 řádek)
- 20g másla
- 30g mandlové mouky
- Rozehřejte troubu na 180 stupňů.
- Oddělte bílky a žloutky, bílky vyšlehejte se špetkou soli na tuhý sníh.
- Žloutky vyšlehejte do pěny s medem a poté pomalu vmíchejte změklý kokosový olej. Opatrně vmíchejte do bílkového sněhu.
- Mandlovou mouku s práškem do pečiva a mákem opatrně vmíchejte do těsta.
- Dortovou formu o průměru 23cm vyložte pečícím papírem a těsto do ní rovnoměrně vlijte.
- Všechny ingredience na drobenku rukama smíchejte dohromady a drobenku vypracujte.
- Dort poklaďte švestkami a zasypejte drobenkou.
- Dejte péct do vyhřáté trouby na cca 40-50 minut (vyzkoušejte propečenost špejlí).
Výborný recept. Při pečení těsto nádherně vonělo. Dokážu si jej představit jako základní těsto pro další obměny receptu. Drobenka je jedinečná. Obdivuji Vaši trpělivost při dosahování tohoto skvělého výsledku.