Ideální součást efektního silvestrovského menu či jako rychlá úleva při novoroční kocovině. Je naprosto fantastická. Pálivá, kyselá, voní jako blázen a krásně zasytí. Nejlepší přítel do nevlídných zimních dnů!
Když by chtěl být člověk opravdu autentický, je to trochu problém, ne všude mají čerstvý galangal nebo pastu nam prik pao z pečených chilli papriček. Nicméně v dobrém obchodě s asijskými potravinami seženete víceméně všechno, či aspoň přibližně. V některých receptech se polévka nedělá z kuřecího vývaru, ale normálně z vody, já nechávám vývar, neb tak mě to učili v Thajsku na kurzu vaření.
- ½ kg čerstvých krevet
- 2l kuřecího vývaru
- 6 cm kousek čerstvého kořene galangalu (případně nahraďte zázvorem)
- 4 stonky citronové trávy
- 16 limetkových lístků
- 250g Enoki/Shimeji hub, případně hlíva ústřičná
- 3 lžíce thajské chilli pasty nam prik pao (nebo podle chuti)
- cca 12 lžic rybí omáčky (podle chuti)
- cca 12 lžic limetkové šťávy
- minimálně 3 čerstvé thajské chilli papričky (malé, pálivé)
- 8-10 lžic kondenzovaného mléka
- 8 cherry rajčátek, rozpůlených
- Hrst čerstvého koriandru
- Nejdříve očistíme krevety- odtrhneme hlavu, oloupeme krunýř, na hřbetu uděláme řez a vyndáme cévu.
- Vývar nalijeme do kastrolu a dáme na prudký plamen. Přivedeme ho k varu.
- Do vývaru přidáme galangal/ zázvor nakrájený na plátky, citronovou trávu (odstraníme kořen, plochou nože podrtíme a nakrájíme na zhruba centimetrové plátky) a limetkové lístky. Necháme povařit zhruba 10 minut.
- Přidáme krevety, chilli pastu a rybí omáčku a vaříme zhruba 4 minuty.
- Přidáme houby a vaříme dalších zhruba 8 minut.
- Přidáme chilli papričky a cherry rajčátka a lehce povaříme, už tak maximálně minutku. Vypneme sporák.
- Podle chuti přidáme limetkovou šťávu, případně ještě rybí omáčku. Vmícháme kondenzované mléko, ochutnáme, a přidáme případně ještě limetkovou šťávu či rybí omáčku dokud to „není ono“.
- Na závěr posypeme čerstvým koriandrem.
Napsat komentář