Ingredients
  • ½ kg čerstvých krevet
  • 2l kuřecího vývaru
  • 6 cm kousek čerstvého kořene galangalu (případně nahraďte zázvorem)
  • 4 stonky citronové trávy
  • 16 limetkových lístků
  • 250g Enoki/Shimeji hub, případně hlíva ústřičná
  • 3 lžíce thajské chilli pasty nam prik pao (nebo podle chuti)
  • cca 12 lžic rybí omáčky (podle chuti)
  • cca 12 lžic limetkové šťávy
  • minimálně 3 čerstvé thajské chilli papričky (malé, pálivé)
  • 8-10 lžic kondenzovaného mléka
  • 8 cherry rajčátek, rozpůlených
  • Hrst čerstvého koriandru
Instructions
  1. Nejdříve očistíme krevety- odtrhneme hlavu, oloupeme krunýř, na hřbetu uděláme řez a vyndáme cévu.
  2. Vývar nalijeme do kastrolu a dáme na prudký plamen. Přivedeme ho k varu.
  3. Do vývaru přidáme galangal/ zázvor nakrájený na plátky, citronovou trávu (odstraníme kořen, plochou nože podrtíme a nakrájíme na zhruba centimetrové plátky) a limetkové lístky. Necháme povařit zhruba 10 minut.
  4. Přidáme krevety, chilli pastu a rybí omáčku a vaříme zhruba 4 minuty.
  5. Přidáme houby a vaříme dalších zhruba 8 minut.
  6. Přidáme chilli papričky a cherry rajčátka a lehce povaříme, už tak maximálně minutku. Vypneme sporák.
  7. Podle chuti přidáme limetkovou šťávu, případně ještě rybí omáčku. Vmícháme kondenzované mléko, ochutnáme, a přidáme případně ještě limetkovou šťávu či rybí omáčku dokud to „není ono“.
  8. Na závěr posypeme čerstvým koriandrem.
Recipe by Vylizanytalir.cz at https://vylizanytalir.cz/thajska-polevka-tom-yam-goong/