Celý život jsem patřila mezi skalní nepřátele růžičkové kapusty. Její rozblemcanost a nasládlost v polívce mi zvedala žaludek až někam do krku. Před pár lety v jedný bezva hip restauraci ve West Village v New Yorku ji moje kamarádka objednala jako společný předkrm, než jsem stačila protestovat, už to bylo. Bože, když to přinesli… litovala jsem hořce všech těch let, kdy jsem se o zázrak v podobě růžičkové kapusty připravila. Takže se můžete připravit na to, že o ní ještě hodně psát budu. Protentokrát jeden z mých oblíbených, ultra jednoduchých receptů s minimem ingrediencí. Nejpracnější na něm je kapustu nakrájet, pokud nemáte nějakého šikovného krouhacího robota (nebo manžela/manželku, milence/milenku, děti s domácím vězením…). 100g růžičkové kapusty má navíc, vážení, 142% DDD vitamínu C, 147% vitamínu K, 17,5% železa, 15% kyseliny listové, 10% vlákniny a to všechno za pouhopouhých 45 kalorií. Růžičková kapusta je opravdu syrová, proto je dobře ji skutečně nakrájet na tenké plátky a nechat citron udělat svou práci. Je krásně křupavá a navíc si uchová všechny vitamíny. Dobrou chuť!
- 500g nemražené růžičkové kapusty
- 3 vrchovaté lžíce parmezánu
- ¼ hrnku olivového oleje
- 3 lžíce citronové šťávy
- ½ granátového jablka
- Nejprve si očistíme kapustičky- zahnědlé či ovadlé lístky vyhodíme, každou kapustu rozpůlíme, vyřízneme košťál (kdo nerad vyhazuje, dá do vývaru) a nakrájíme na jemňounké plátky. Přendáme do mísy a promneme rukama, aby se jednotlivé lístky oddělily.
- Přidáme najemno nastrouhaný parmazán, olivový olej a citronovou šťávu. Dochutíme čerstvě namletým pepřem. Parmazán je dost slaný sám o sobě, takže dosolí jen ten, kdo je vyloženě do slaného fanda.
- Z půlky granátového jablka vyloupeme semínka a každou porci salátu jimi posypeme.
Napsat komentář