Tenhle salát vypadá na první pohled, jakože na něm nic moc vlastně není. Pár ingrediencí, žádné složité přípravy, prostě se to uvaří, nastrouhá, naseká a smíchá. Ale právě v tom spočívá jeho rafinovanost. Skvělý jako hlavní jídlo či příloha, kupříkladu ke grilované rybě. Červená řepa je skvělým zdrojem draslíku, magnezia, železa, vitamínu A, B6, C a také kyseliny listové. Je také dokázáno, že látky obsažené v červené řepě pomáhají snižovat krevní tlak a s ním spojená onemocnění. Quinoa kromě magnézia a železa obsahuje skoro dvakrát tolik vlákniny než ostatní obiloviny (ale je přirozeně bezlepková!), riboflavin (vitamin B2), zinek, a navíc má velice nízký glykemický index. Skvělá kombinace chuti a zdraví.
- 1 červená řepa
- 1 hrnek quinoy
- pořádná hrst rukoly
- ¾ hrnku nasekaných lískových oříšků
- olivový olej
- balzamico ocet
- sůl, pepř
- případně jakékoliv klíčky
- Červenou řepu i se slupkou uvaříme doměkka.
- Quinou dáme vařit spolu s dvojnásobným množstvím vody. Jakmile začne voda bublat, stáhneme plamen a vaříme, dokud se na jednotlivých zrníčkách nezačnou dělat „ocásky“- trvá to přibližně 15 minut. Hlídejte ji, quinoa nasává hodně vody, tak ať se vám to nepřipálí.
- Po uvaření a vychladnutí červenou řepu oloupeme a nastrouháme nahrubo. Smícháme s ovařenou quinoou.
- Přidáme rukolu a lískové oříšky, dochutíme olivovým olejem, balzamicem, solí a čerstvě namletým pepřem.
Daniela Glozová says
17.4.2016 at 11:25Geniální! Už jsem ho dle tohoto receptu připravovala nekolikrat!