Dneska vám přináším další z přirozeně bezlepkových receptů. Obsahuje moji oblíbenkyni mezi luštěninami, a každý, koho trochu zajímá zdravá strava a co jí by tuhle krasavici rozhodně neměl opomíjet. Beluga čočka dostala své jméno díky podobnosti s kaviárem. Je drobná, lesklá a pevná- nic jako mazlavá zelená ze školní jídelny s párkem a omastkem. Díky tomu, že i po uvaření krásně drží tvar i barvu, je ideální ingrediencí do salátů, nematlá se a nerozpadá.Beluga čočka je taky ideální přílohou- třeba ke grilované rybě. Kromě toho ale navíc tahle perla mezi luštěninami obsahuje spoustu bílkovin a amino kyselin. 1 hrnek uvařené beluga čočky (zhruba ¼ hrnku suché) obsahuje 9g vlákniny, přičemž doporučená denní dávka je 25-35g; 13g bílkovin a 20% denní dávky železa. To všechno za pouhopouhých 170 kalorií. Ideální volba pro všechny s vyšším cholesterolem, cukrovkou či prostě všem, kdo si zrovna hlídají váhu.
Ideální s sebou na piknik, jako vyvážený a sytý oběd do krabičky do práce, příloha či hlavní jídlo. Z tohohle množství jsou 2 porce jako hlavní jídlo nebo 4 předkrmy.
- 3 mrkve
- 1 pórek
- ½ balení rukoly
- 1 hrnek beluga čočky
- 6 stroužků česneku
- 2 lžíce dijonské hořčice
- balzamico ocet
- lžíce hnědého cukru
- kokosový olej
- citronová šťáva
- sůl, pepř
- Předehřejeme troubu na 200 stupňů.
- Pórek zbavíme bubáka a oschlých konců, očistíme, omyjeme a nakrájíme na půlkolečka (nejdřív celý podélně a pak každou půlku zvlášť, půlkolečka ať jsou tak ½ cm široká). Očistíme mrkev a nakrájíme šikmo na půlkolečka, klidně trochu větší.
- Česneku ukrojíme bubáky, aby šel po upečení dobře vyndávat. Mrkev osolíme, opepříme, zakapeme kokosovým olejem a dáme vše do trouby péct na nějakých 20 minut- dokud obojí není měkké (česnek musí být úplně měkkounký).
- Do hrnce dáme vařit osolenou vodu. Jakmile začne bublat, přidáme čočku a vaříme zhruba 20 minut, dokud není al dente- musí být stále trošku pevná, ale zase aby nebyla nedovařená- pak byste díky kyselině fytové měli pěkně nafouknutá břicha. Zkoušejte a ochutnávejte, každá může vařit trošku jinak dlouhou dobu.
- V mezidobí v pánvi rozehřejeme 2 lžíce kokosového oleje a orestujeme na nich pórek. Opepříme, a jakmile je změklý, přidáme 3 lžíce balzamica a lžíci cukru a necháme zkaramelizovat. Ihned odstavíme z plotny.
- Pórek v míse smícháme s uvařenou čočkou a upečenou mrkví a necháme lehce vychladnout.
- Mezitím zmixujeme dohromady pečený česnek (bez šlupky, samozřejmě), dijonskou hořčici, trochu citronové šťávy, případně cukr podle chuti, a cca 3 lžíce kokosového oleje. Dochutíme solí a pepřem a dobře vmícháme do zeleniny spolu s rukolou.
Daniela Glozová says
17.4.2016 at 11:19Vynikající! Sice jsem nejprve pórek dala do trouby, ale šlo to zachránit a výsledek byl parádní! díky
Marta says
12.9.2016 at 16:14Výborný! Fígl s balsamicem bezvadnej!