Tohle je asi historicky první jídlo, který jsem se skutečně vědomě učila. V čerstvých 16ti letech v USA, od své mexické „sestry“. Když to udělala poprvé, snědla jsem snad celou mísu sama. Od té doby jsme to dělaly každou chvíli, a to fakt celou salátovou mísu. Tere používala zásadně bílou, nepálivou cibuli- nicméně od té doby jsem to dělala xkrát a dost často prostě z klasické žluté, kterou jsem měla doma. Taky často vynechávám chilli papričku a dávám si to v nepálivé verzi. Rajčata používejte pokud možno dozrálá a voňavá- jinak to snad ani nemá smysl dělat. A asi je to jeden z těch receptů, který každá mexická hospodyně dělá trochu jinak- typicky „mexicky“ by tam měl být koriandr, ale Tere a její máma prostě používaly petržel, a já to tak mám zafixováno a strašně ráda…
- 6-8 švestkových rajčat (nebo jiných, ale s výraznou vůní a chutí)
- ½ cibule (ideálně bílé)
- 1 červená chilli paprička (podle pálivosti konkrétní odrůdy doporučuji vyndat semínka)
- ½ hrnku nasekané hladkolisté petržele
- šťáva z jednoho citronu (či podle chuti)
- sůl
- tortilla chipsy k podávání
- Z rajčat vykrojíme „bubáky“ a nasekáme je na drobné kostičky.
- Cibuli nasekáme najemno, stejně tak chilli papričku (semínka z ní vyndáme následujícím způsobem: papričku podélně rozkrojíme, vezmeme čajovou lžičku, a celý pás semínek lžičkou seškrábneme).
- Vše smícháme dohromady, přidáme nasekanou petržel a citron a sůl podle chuti. Zamícháme a můžeme podávat!
Napsat komentář