Tenhle recept patří do kategorie „co dům dal“. Objevila jsem ve farmářským obchodě u nás na Letný krásný malý dýně hokkaido a bylo jasný, že je beru, protože ty já mám hrozně ráda. Jen tak samotný pečený, v risottu, všechny možný varianty dýňový polívky, koláč… No a včera se mi vlastně moc nechtělo do vaření, ale ve špajzu byla ta dýně, na zahradě zelenina a bylinky, zbytek kozího sýra… A tak jsem vymyslela tuhle dobrou a navíc nutričně vyváženou nádheru. Neboť nejen masem živ je člověk. Kustovnice čínská, chia semínka, pohanka- to všechno zaručuje, že vám vaše tělo za tuhle večeři poděkuje. A taky ti, pro které uvaříte. Je to dobrota.
- 1 dýně, nejlépe hokkaido
- 2-3 lžíce kokosového oleje (můžete nahradit olivovým)
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 hrnek pohanky
- hrst cibulové nati
- 3 lžíce bílého vína
- hrst čerstvých bylinek (tymián, oregano, bazalka, máta... co máte k dispozici)
- 5 lžic kustovnice čínské
- 1 lžíce chia semínek
- hrst nasekaných mandlí
- 30g čerstvého kozího sýra (můžete nahradit fetou)
- sůl, pepř
- Předehřejte troubu na 200 stupňů.
- Ukrojte dýni vršek a vydlabejte vnitřek lžící. (Semínka můžete očistit a usušit.)
- Pohanku propereme a dáme vařit s 1,5 hrnku vody, až začne voda vřít, vaříme cca 3 minuty, stáhneme plamen a pod poklicí necháme dojít.
- V kastrolu rozehřejeme olej, na kterém orestujeme nakrájenou cibuli, po chvíli přidáme i česnek.
- Přidáme víno. Počkáme, až se odpaří, a přidáme kustovnici, chia semínka a mandle.
- Přidáme pohanku a nadrobený kozí sýr, promícháme, osolíme a opepříme podle chuti. Pokud kozí sýr nahrazujete fetou, bacha na sůl, aby to nebylo moc.
- Směsí naplníme dýni až po okraj, přiklopíme víkem a dáme péct do vyhřáté trouby na zhruba hodinu.
Napsat komentář