Tenhle recept funguje perfektně jako předkrm, chuťovka na party, anebo klidně hlavní jídlo. Jedná se o trochu zjednodušený původně gruzínský recept- jedla jsem je poprvé skoro před desíti lety a totálně této kombinaci chutí propadla. Doufám, že na tom budete podobně. Servírují se studené, můžete je tedy připravit klidně den předem a v den D jenom vytáhnout a posypat čerstvými bylinkami.
- 2 lilky
- 2 stroužky česneku (méně kdo mu moc neholduje)
- 2 hrnky lehce opražených vlašských ořechů
- 1 čajová lžička vinného octa
- menší hrst čerstvého koriandru
- menší hrst čerstvé hladkolisté petržele
- sůl
- olivový olej na smažení
- příp. granátové jablko na posypání
- Z lilků odkrojíme “bubáka” a nakrájíme je podélně na tenké plátky. Posolíme a pět minut necháme opotit. Následně plátky lilku opláchneme a osušíme.
- V pánvi rozehřejeme olivový olej a lilek dozlatova osmažíme. Necháme odstát na pár listech kuchyňských utěrek, abychom se zbavili přebytečného oleje.
- V mixéru dohladka pomixujeme ořechy, česnek, bylinky (trochu si nechte stranou na zdobení), přidáme ocet a případně pár lžic vody, aby se vytvořila krásně hladká pasta.
- Plátky lilku pomažeme pastou, servírujeme buď přeložené napůl, anebo srolované.
- Posypeme zbylými bylinkami, případně granátovým jablkem.
Napsat komentář