Dneska zavzpomínám na naše loňské thajské dobrodružství. Přivezla jsem si z tamní kuchařské školy celý balík receptů a tohle je můj oblíbený na grilování. Samozřejmě, že se špízky dají udělat i na pánvičce, ale ten šmak uhlí je prostě k nezaplacení. Kombinace burákového másla, rybí omáčky, čerstvé limetkové šťávy a koriandru vás vystřelí do oblak. Nebo aspoň do stánku u pláže někde na Koh Samui. Tak rozpalujte grily, jde se na to!
- ½ kg kuřecích prsou
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce najemno nastrouhaného či drceného čerstvého zázvoru
- 2 lžíce sójové omáčky
- ¼ hrnku limetkové šťávy
- 2 stroužky česneku, utřeného
- 1 lžíce tmavého cukru
- Chilli paprička podle chuti
- Čerstvý koriandr
- Dřevěné špízky
- Omáčka z burákového másla
- 2,5 cm oloupaného zázvoru
- 1 malý stroužek česneku
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 1 lžíce hnědého cukru
- 3 lžíce sójové omáčky
- ½ hrnku burákového másla (http://vylizanytalir.cz/burakove-maslo-za-pet-minut/)
- Případně chilli papričku podle chuti
- Dřevěné špízky namočíme do vody. Musí se pořádně nasáknout vodou- dejte je koupat alespoň půl hodiny před tím, než budete grilovat.
- Kuřecí prsa nakrájíme na 3-4cm široké plátky.
- V misce smícháme všechny ingredience na marinádu a pořádně metličkou promícháme. Pokud se vám nechce třít česnek a zázvor, můžete vše pomixovat ručním mixérem.
- Každý kousek masa pořádně vymácháme v marinádě a nejlépe v igelitovém zip-lock pytlíku necháme spolu se vší zbylou marinádou marinovat alespoň 30 minut, nejlépe samozřejmě přes noc.
- Mezitím si připravíme omáčku z burákového másla. Všechny ingredience dáme do misky, přidáme cca ½ hrnku vody a ručním mixérem vymixujeme do hladké pasty. Pokud bude stále moc hustá, po lžíci přidávejte další vodu.
- Výborná je variace s kokosovým mlékem- prostě jím nahradíte vodu v receptu.
- Rozpalte gril, na špízky napíchejte maso jako hada a ogrilujte dozlatova.
- Podáváme s omáčkou, zasypané čerstvým koriandrem.
Sofie says
23.7.2016 at 13:03Dobrý den,
chci se zeptat, jak se použije v receptu koriandr. Použije se do marinády nebo na zdobení? V receptu je napsán jako součást marinády ale na fotkách je čerstvý. Navíc není uvedeno, kolik se ho má použít. Také by mne zajímalo, kolik ml mají obsah vaše lžíce, respektive hrnky. Doma mám lžíce a hrnky různých velikostí proto by se mi líbilo, když by množství byla uváděna ve standardizovanějších jednotkách. Moc děkuji za odpověď a s pozdravem,
Sofie
admin says
2.8.2016 at 19:05Dobrý den, Sofie, používám US systém „hrnků“- je to daleko jednodušší než vážení atd. Je to zhruba 240ml a 16 lžic. I leckde v ČR sadu hrnků prodávají- vypadá to zhruba takto: https://www.amazon.com/Trudeau-099-888-5-Piece-Measuring-Cup-Set/dp/B00062B0HY?ie=UTF8&qid=1244888334&ref_=sr_1_10&s=home-garden&sr=1-10
Žádný lepší a rychlejší systém neznám. Lžíce je pak tradičně polévková lžíce, lžička čajová lžička. Jinak koriandr není v receptu jako součást marinády („omáčka z burákového másla)- mezi „chilli papričkou podle chuti“ a „dřevěnými špízky“ je čerstvý zázvor. Použijte ho tolik, kolik uznáte za vhodné- tak zhruba hrst na posypání.. Prostě tak nějak akorát :)) Moc zdravím, Terezie