Grilovací sezóna je v plném proudu a vypadá to, že mám na letošek nového koníčka. V rukávu mám připraveno pár vychytávek a trochu víc special receptů, ale myslím, že je dobrý začít starou dobrou krkovicí. Protože to je na gril taková klasika. Navíc s ingrediencemi, které mám vždycky po ruce. Krkovice je na gril ideální maso, protože je pěkně prorostlá a tím pádem zůstane taky hezky šťavnatá. Při výběru masa a jeho přípravě mějte na paměti:
– Maso musí být krásně růžové, ne červené, a na stisk jakoby pružné, měkké. Je-li tvrdé, je to maso ze starého zvířete.
– Pro krkovici na gril platí 3 cm ideální šířka. Věřím, že nikdo z vás tyto tendence nemá, ale stejně upozorňuji- maso neklepat! Narušila by se svalová vlákna a vykapala by šťáva pryč, což rozhodně nechceme.
– Poté, co je maso hotové, necháme pár minut vypářit – při grilování se teplo nakumulovalo do středu masa a tím, že ho necháme chvilku vychladnout, vlhkost se zase krásně dostane všude. Kdybychom ho vypářit nenechali, šťáva po nakrojení skončí na talíři a ne v puse.
– Zásadně nesolíme předem. Až po ugrilování. Zase- maso bychom měli potom suché.
- 4 plátky vepřové krkovice
- 50 ml olivový olej
- 50 ml bílé víno
- tymián (hrst)
- citrónová kůra z jednoho citrónu
- dijonská hořčice
- sůl, pepř
- Maso omyjeme a osušíme kuchyňskými utěrkami. Každý plátek potřeme dijonskou hořčicí.
- V misce smícháme olivový olej, bílé víno a pepř. Do marinády vložíme maso, proložíme tymiánem a citrónovou kůrou a necháme odležet alespoň tři hodiny, ale lepší je přes noc.
- Maso vyndáme z marinády a na rozpáleném grilu opékáme z obou stran dozlatova. Podáváme se salátem či opečenou zeleninou.
Napsat komentář