Miluju okurkáč. Ale musí bejt takovej pořádnej, výraznej, pěkně sladkokyselej. Nejhorší je, když se těšíte jednou za uherák a máte na něj děsnou chuť a postaví před vás něco takového sice křupavého, ale mdlého. Jednou za čas ale dostanu chuť na něco trošku jinýho a udělám nám sice okurkáč, ale po japonsku. Pravej japonskej Sunomono je z okurek nakrájených na tenounké plátky. Jsem ale líná, nemám robota, ale mám takovou tu „škrabku na brambory“, co dělá dlouhé špagety, a tak to dělám s ní. Japonské okurky samo v Čechách neseženete, ale zkuste aspoň takový ty dlouhý, který mají co nejmíň zrníček. Tenhle salát je bezva jako příloha, anebo jen tak na chuť. A ve vedrech dost osvěžující!
- 2 okurky
- 4 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce sójové omáčky
- ¼ lžičky soli
- 1 lžička sezamových semínek
- Okurky nastrouhejte na tenké špagetové plátky či na co nejtenčí plátky.
- Dejte do mísy, zasypte solí, promíchejte a nechte 5 minut stát. Po 5 minutách z okurek vymačkejte přebytečnou vodu.
- Všechny ostatní ingredience kromě sezamu smíchejte ve skleničce, než se cukr pěkně rozpustí, a přelijte dresingem nakrájené okurky. Přidejte sezamové semínko a promíchejte.
Napsat komentář