Tomuto receptu bychom taky mohli říkat holandská omáčka pro začátečníky. Žádné svařování vody s octem, vše, co potřebujete, jsou čerstvá vejce nejvyšší kvality a šikovné zápěstí, abyste vydrželi dlouho míchat metličkou. Julia Child tam nedávala hořčici, ale mně se v receptu osvědčila. Dávám dijonskou, ale ne více než půl lžičky, aby nebyla v receptu příliš dominantní. Holandská omáčka má mnoho využití. K mým nejoblíbenějším patří vejce Benedict a chřest. A jelikož jeho sezóna ještě nekončí, může vám být tento recept inspirací třeba na zítřejší nedělní oběd! Tak dobrou chuť.
- 3 žloutky
- špetka soli
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce vody
- 100g másla, nakrájeného na 1cm kostky
- (případně ½ lžičky dijonské hořčice)
- V misce metličkou rozmíchejte žloutky, vodu, sůl, hořčici a citronovou šťávu. Míchejte cca 3 minuty.
- Misku dejte na hrnec s vroucí vodou tak, aby se nedotýkala vody a pokračujte v míchání. Vejce musí zůstat tekutá, nezapomínejte tedy na kraje a dno, kde mají tendenci se přichytávat. Jediné, co nechcete, je mít z omáčky míchaná vajíčka.
- Z toho důvodu je také dobré misku každou chvilku z hrnce sundat, pokračovat v míchání, a pak ji zas vrátit zpátky, aby se trochu ochladila.
- Pomalu začněte přidávat máslo- opatrně, po jednotlivých kostkách. Teprve když se máslo rozpustí, můžete přidat další kostku. Nepolevujte v míchání.
- Omáčku odstavte a případně dochuťte solí, pepřem a citrónem.
- Pozor, aby nevychladla, zdrcla by se- před podáváním ji musíte pořád udržovat teplou.
- Máte-li zelený chřest, odlomte konce (tam, kde sám stonek pukne), lehce oškrábejte poslední třetinu škrabkou a v osolené vodě vařte cca 4-5 minut. Nechte okapat a servírujte s brambory a holandskou omáčkou.
Eva says
20.2.2020 at 10:24Dobrý den,
chtěla bych vás upozornit, že máslo laktozu obsahuje. Proto recept nejde označit jako bez laktozy ?.
Také pokud se nepletu se do holandské omáčky dává máslo přepuštené, protože voda v něm obsažená způsobí, že se omáčka srazí.
Hezky den,
E.