V misce metličkou rozmíchejte žloutky, vodu, sůl, hořčici a citronovou šťávu. Míchejte cca 3 minuty.
Misku dejte na hrnec s vroucí vodou tak, aby se nedotýkala vody a pokračujte v míchání. Vejce musí zůstat tekutá, nezapomínejte tedy na kraje a dno, kde mají tendenci se přichytávat. Jediné, co nechcete, je mít z omáčky míchaná vajíčka.
Z toho důvodu je také dobré misku každou chvilku z hrnce sundat, pokračovat v míchání, a pak ji zas vrátit zpátky, aby se trochu ochladila.
Pomalu začněte přidávat máslo- opatrně, po jednotlivých kostkách. Teprve když se máslo rozpustí, můžete přidat další kostku. Nepolevujte v míchání.
Omáčku odstavte a případně dochuťte solí, pepřem a citrónem.
Pozor, aby nevychladla, zdrcla by se- před podáváním ji musíte pořád udržovat teplou.
Máte-li zelený chřest, odlomte konce (tam, kde sám stonek pukne), lehce oškrábejte poslední třetinu škrabkou a v osolené vodě vařte cca 4-5 minut. Nechte okapat a servírujte s brambory a holandskou omáčkou.
Recipe by Vylizanytalir.cz at https://vylizanytalir.cz/holandska-omacka-podle-julie-child-s-chrestem/