Jó, Státy bez nedělního barbecue, to by snad ani nebyly Státy. A k pořádnýmu grilování patří taky barbecue omáčka. Naložíte do ní žebra, chicken wings, dáte si jí na maso do hambáče… Receptura BBQ omáčky, tedy chuť, složení a konzistence, se liší stát od státu- někde je postavená vyloženě na rajčatovém základu (sever USA), v jižních státech hraje hlavní roli spíše ocet a hořčice. Floridská verze BBQ omáčky zase obsahuje tropické ovoce a jasné latino vlivy- chipotle, habanero, tamarind, mango, papája… Díky tomu je skvělá hlavně k mořským plodům.
Na netu najdete spoustu různých receptů, Jamie Oliver přidává tymián, rozmarýn a jabkový džus, Gordon Ramsay ji dokonce dělá z kečupu a vynechává úplně melasu či „liquid smoke,“ tedy tekutý kouř. Upřímně mi tymián do BBQ omáčky teda fakt nesedí, ale proti gustu…
Co se melasy a tekutého kouře týče, obojí jsou ingredience, které nejsou tak úplně snadno k sehnání v každý sámošce, každopádně melasu mívají v prodejnách se zdravou výživou a obojí se dá koupit dost jednoduše online. Vím že melasu mají v Country Lifeu, 340g za 75Kč, takže se nemusíte bát, že vám tahle domácí dobrota zlikviduje peněženku. Samozřejmě, že se dá nahradit třtinovým cukrem, a spousta receptů ho používá automaticky, ale přeci jen to hraje ve výsledné chuti určitou roli. Stejně tak tekutý kouř- můžete ho vynechat, ale BBQ omáčka nebude mít ten úplně dokonalý šmak, ten kouřový ocásek… Pro ty z vás, kteří držíte bezlepkovou dietu, doporučuju zkontrolovat složení jednotlivých značek.
- 2 lžíce oleje
- 1 balení rajčatové passaty
- ½ hrnku jablečného octa
- ⅓ hrnku javorového sirupu
- ¼ hrnku melasy, případně nahradit 2 lžícemi třtinového cukru
- ¼ hrnku rajčatového protlaku
- ⅓ hrnku worcesterské omáčky
- 1 lžíce uzené papriky
- ½ lžičky čerstvě namletého pepře
- ½ lžičky soli
- 1 cibule, nasekaná najemno
- 5 stroužků česneku, nasekaných najemno
- 2 lžíce dijonské hořčice
- bobkový list
- případně chilli papričku
- 2 lžíce tekutého kouře
- V kastrolu rozpalte olej a za stálého míchání orestujte cibuli.
- Po nějakých 3-4 minutách přidejte česnek a restujte další minutu.
- Přidejte všechny ostatní ingredience, ztlumte sporák a na středním plameni nechte probublávat za občasného míchání nějakých 20 minut, dokud omáčka nezhoustne.
- Použijte hned, v uzavřené nádobě můžete v lednici skladovat zhruba týden.
Drobek says
29.2.2016 at 10:06Další spoustu lze najít v naší kuchařce, grilovani-barbecue.com
Libor says
11.5.2019 at 07:24Ahoj, jaká míra je 1 hrnek? Ideálně v ml? Děkuji.