O víkendu mají být zase pěkné tropy, tak doufám, že už pomalu nakládáte maso na grilování a chladíte prosecco. Mám pro vás tip na odlehčenou, na zdravé zobání, když se čeká na kotletky či ryby na grilu, nebo jako přílohu k masu. Tenhle dip je inspirován slavným blízkovýchodním baba ganoush dipem. Tradičně se do něj dávají pouze pečené lilky, tahini pasta, citron a sůl. Obě varianty, jak s jogurtem, tak bez, jsou výborný. Nejradši ho servíruju s nakrájenou zeleninou- mrkví, okurkou… či opečenými pita chipsy (bez lepku). Dají se samozřejmě použít jakékoliv krekry či opečený chleba máte, důležité je, aby to pěkně křupalo. Lilky můžete opéct přímo na plynovém hořáku, někdo je taky dělá na kolečka v troubě. Můžu ale říct, že na to držet lilky v kleštích celou dobu nad ohněm nemám trpělivost, a když je nakrájíte na kolečka, nasajou do sebe děsně olivovýho oleje, a dip je pak zbytečně tučný. Péct je vcelku je nejlepší ozkoušený způsob.
- 2 lilky
- ½ stroužku česneku (či podle chuti)
- ¼ hrnku řeckého jogurtu
- citron
- mořská sůl
- olivový olej
- půl červené papriky
- případně čerstvá petržel či koriandru na ozdobu
- Lilky omejeme a pořádně osušíme. Vezmeme vidličku a po celé délce a ze všech stran je pěkně propícháme. To je důležitý, aby nám při pečení nepopraskaly a nezadělaly celou troubu. To byste na tenhle dip asi fakt nevzpomínali v dobrým 🙂
- Troubu rozpálíme na maximum, lilky dáme na pečící papír, pokapeme olivovým olejem (taky ze všech stran), a strčíme do trouby. Pečeme na maximum nějakých 15 minut, pak teplotu snížíme na 180. Celková doba pečení je zhruba 30 minut. Že jsou hotové poznáte tak, že když je vezmete za stopku tak ta odpadá, jsou úplně měkké a mají pěkně ztmavlou šlupku.
- Vyndáme z trouby, odkrojíme šťopku a celé oloupeme. „Masíčko“ nasekáme nahrubo, necháme trochu vystydnout a dáme do mixéru či robota. Přidáme utřený česnek, jogurt, citronovou šťávu, pár lžic olivového oleje a sůl. Mixujeme do hladké pasty, ochutnáme, případně dosolíme.
- Papriku nasekáme na co nejmenší kousky a do dipu vmícháme.
- Servírujeme zakápnuté olivovým olejem, případně posypané čerstvými bylinkami.
Napsat komentář