Recept na domácí nutellu bez éček je zaslouženě velice populární, a mám teď pro něj kamaráda. Domácí burákové máslo, taky bez éček, palmového oleje a dalších super zdravých pochutin! Těch pět minut je trochu zavádějících, protože já ráda buráky „roasted“, tzn. trošku opečené, má to pak celé daleko výraznější chuť. Když ten desetiminutový krok pečení vynecháte, máte burákové máslo v raw kvalitě a je pak fakt hotovo za pět minut. Můžete s burákovým máslem i experimentovat- přidat kakao, čokoládu… Anebo ho použít jako základ parádní omáčky k masu.
- 2 hrnky přírodních (nesolených, nepražených) buráků
- 1-2 lžíce medu
- sůl
- příp. arašídový olej, kakao, čokoláda...
- Rozpalte troubu na 180 stupňů a v jedné vrstvě na plechu vyloženém pečícím papírem opečte buráky dozlatova. Krásně se rozvoní. Můžete pokapat arašídovým olejem.
- Přemístěte buráky do mixéru a mixujte. Chce to trpělivost, mixovat zhruba čtyři minuty, dokud nemáme krásně hladkou pastu. Mixér se může lehce zahřát, záleží, jak ho máte výkonný. Buráky mixujeme ještě teplé, lépe se z nich uvolní olej.
- Na závěr přidáme med na oslazení a ještě trochu pomixujeme.
- Tip: pokud máte rádi crunchy peanut butter, tzn. křupavé, nechte půlku buráků stranou, nasekejte je, a přidejte na závěr.
Napsat komentář