Beránek z třeného těsta je prostě klasika. A když ho upečete v této bezlepkové verzi, nikdo nic nepozná. U nás zmizel během jednoho dne, a to je nás na něj dva a půl, ani do Velikonoc nevydržel a budu péct dalšího… Klíčem k úspěchu je opravdu poctivá pěna z másla a cukru a krásně vyšlehaný tuhý sníh. Beránek pak bude vláčný a vlahý, žádný zdrcnutý chudáček.
Druhá věc je forma. Vezměte si ji spolu s odměrkou na vodu a změřte, jaký má objem. Na každých 500ml budete potřebovat třené těsto z jednoho vejce. Moje forma má objem 1,5l (počítá se to po takovou rysku, pokud ji forma nemá, asi 1cm pod okrajem). Na tenhle objem stačí 3 vejce. Na 2 litry použijte 4 vejce, na 2,5l 5 vajec.
A pokud nemáte kokosovou mouku, skvěle funguje i mouka mandlová.
- 120g změklého másla (plus na vymazání)
- 210g cukru krupice
- 3 vejce
- 80g kokosové mouky
- 180g univerzální bezlepkové mouky (používám Schär) (plus na vysypání formy)
- ½ prášku do pečiva
- Kůra z ½ citronu
- 90ml mléka
- vanilkový lusk
- špetka soli
- Předehřejte troubu na 150 stupňů.
- Máslo vyšlehejte spolu s cukrem do pěny. Šlehám ho v robotu 5-10 minut. Pokud nemáte výkonného robota, nedávejte všechen cukr naráz, rozdělte si ho třeba na třetiny. Je důležité, aby vám vznikla opravdu hezky našlehaná pěna.
- Do máslové pěny postupně, jeden po druhém, přidávejte žloutky- nechte vždy každý kompletně vstřebat a pak až teprve přidávejte další.
- Přidejte i semínka z vanilkového lusku (případně ½ lžičky kvalitní vanilkové esence)
- Bílky spolu se špetkou cukru vyšlehejte do pevného sněhu. Další důležitý milník na cestě k úspěchu- neodflákněte to, sníh musí být tak pevný, že ho z nádoby nevyklopíte.
- Obě mouky, sůl, prášek do pečiva a citronovou kůru důkladně promíchejte metličkou.
- Máslo v robotu nechte běžet na nízký pohon a postupně po troškách přidávejte na střídačku moučnou směs a mléko.
- Na závěr metličkou smíchejte směs se sněhem z bílků.
- Těsto nalijte do vymazané formy, uhlaďte stěrkou.
- Pečte cca 50-60 minut- po 50 minutách do beránka zapíchněte párátko. Jestli na něm nic neulpívá, je beránek hotový, pokud ano, nechte ho ještě pár minut dopéct.
- Po vytažení z trouby ho nechte ještě tak pět minut odpočívat ve formě. Pak ji přiklopte talířem (v mém případě prkénkem, na talíř by se mi nevešel), a vyklopte. Nechávám ho vleže, dokud zcela nevychladne a těsto tak není dostatečně pevné.
- Na závěr mu udělejte kožíšek z moučkového cukru.
Napsat komentář