Bezlepkový beránek z třeného těsta
 
 
Ingredients
  • 120g změklého másla (plus na vymazání)
  • 210g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 80g kokosové mouky
  • 180g univerzální bezlepkové mouky (používám Schär) (plus na vysypání formy)
  • ½ prášku do pečiva
  • Kůra z ½ citronu
  • 90ml mléka
  • vanilkový lusk
  • špetka soli
Instructions
  1. Předehřejte troubu na 150 stupňů.
  2. Máslo vyšlehejte spolu s cukrem do pěny. Šlehám ho v robotu 5-10 minut. Pokud nemáte výkonného robota, nedávejte všechen cukr naráz, rozdělte si ho třeba na třetiny. Je důležité, aby vám vznikla opravdu hezky našlehaná pěna.
  3. Do máslové pěny postupně, jeden po druhém, přidávejte žloutky- nechte vždy každý kompletně vstřebat a pak až teprve přidávejte další.
  4. Přidejte i semínka z vanilkového lusku (případně ½ lžičky kvalitní vanilkové esence)
  5. Bílky spolu se špetkou cukru vyšlehejte do pevného sněhu. Další důležitý milník na cestě k úspěchu- neodflákněte to, sníh musí být tak pevný, že ho z nádoby nevyklopíte.
  6. Obě mouky, sůl, prášek do pečiva a citronovou kůru důkladně promíchejte metličkou.
  7. Máslo v robotu nechte běžet na nízký pohon a postupně po troškách přidávejte na střídačku moučnou směs a mléko.
  8. Na závěr metličkou smíchejte směs se sněhem z bílků.
  9. Těsto nalijte do vymazané formy, uhlaďte stěrkou.
  10. Pečte cca 50-60 minut- po 50 minutách do beránka zapíchněte párátko. Jestli na něm nic neulpívá, je beránek hotový, pokud ano, nechte ho ještě pár minut dopéct.
  11. Po vytažení z trouby ho nechte ještě tak pět minut odpočívat ve formě. Pak ji přiklopte talířem (v mém případě prkénkem, na talíř by se mi nevešel), a vyklopte. Nechávám ho vleže, dokud zcela nevychladne a těsto tak není dostatečně pevné.
  12. Na závěr mu udělejte kožíšek z moučkového cukru.
Recipe by Vylizanytalir.cz at https://vylizanytalir.cz/bezlepkovy-beranek-z-treneho-testa/