Máte chuť na línou, sladkou snídani? Pořádně nadýchaný lívance zalitý javorovým sirupem a zasypaný čerstvým ovocem? Tuhle se mi to stalo. Moje oblíbená varianta rozmačkat banány a přidat vejce nepřipadala v úvahu- neměla jsem vejce. A tak přišel na řadu experiment, a protože se to fakt povedlo, tak sdílím s váma. Třeba vám na nedělní brunch přijdou k chuti. Servírovala jsem i s domácí meruňkovou marmeládou, můžete třeba i s bílým jogurtem/ zakysanou smetanou, skořicí… prostě na co máte zrovna chuť. Bez výčitek.
Domácí, zdravá nutella bez éček
Přiznám se, že když jsem před pár lety dělala tuhle dobrotu poprvé, sežrala jsem ji rovnou z mísy na posezení. Hned. Všechno. A ani trochu jsem se nestyděla. Dneska už jsem schopná dojít tak daleko, že si ji třeba i namažu na chleba. Když jsem rychlá. Fantastický taky je vydloubnout šťopku z jahod, udělat tam trošku větší dírku a nutellou ji naplnit. Plněný jahody nutellou! Děti budou nadšený, a vy nebudete mít pocit, že do sebe ládujou zbytečný cukry a celou řadu jistě velice zdravých éček, o palmovém oleji nemluvě. Nebo na lívance. Do zmrzliny. Anebo prostě jen tak, jako to jím já.
Tahle zdravá Nutella je na rozdíl od té z obchodu skutečně z lískových oříšků, a jinak obsahuje jenom kakao a javorový sirup. Nad kvalitou všeho máte kontrolu a víte tak přesně, co mlsáte. Po netu a blozích běhá poslední dobou několik různých variant na Nutellu- s rozpuštěnou čokoládou kupříkladu, tuhle mám ale vyzkoušenou a chutná mi ze všech nejvíc.
Bezlepkové makové muffiny s rebarborou
Kdo by nemiloval muffiny. Voňavé, ještě teplé, právě vytažené z trouby. Tyhle muffiny jsou právě takové, navíc bez lepku, bez cukru a bez laktózy, ale úplně stejně voňavé a vláčné jako ty „hříšné“. Obsahují chia semínka, známý poklad aztéckých běžců- podle pověsti jim hrst dodala energii na celý den. Tahle malá semínka šalvěje španělské totiž obsahují 5 krát více vápníku než mléko, 3 krát více železa než špenát a 15 krát více hořčíku než brokolice. Obsahují omega-3 mastné kyseliny, hořčík, fosfor, zinek, draslík, železo a také rostlinný vápník, který se navíc dobře vstřebává díky bóru. Pomáhají při fyzické aktivitě a stresu a fungují jako úžasné antioxidanty.
Mák je zase vynikajícím zdrojem B-komplex vitamínů jako je thiamin, kyselina pantotenovou, pyridoxin, riboflavin, niacin a kyselina listové. Obsahuje také minerální látky jako železo, měď, zinek a hořčík.
Porce rebarbory zase poskytuje mimo jiné 45% denní dávky vitaminu K, který podporuje zdravý růst kostí, vitaminy A a C.
V receptu jsem nepoužila cukr, ale javorový sirup- pokud nijak nepracujete na eliminaci rafinovaného cukru ze svého jídelníčku, klidně ho tam dejte.
Další důkaz, že jíst zdravě neznamená jíst chuťovým buňkám navzdory!
Z pečení chleba, natož pak bezlepkového, jsem byla vždycky lehce nervózní. Nakyne, nenakyne, kvásky, tohle, támhle, prostě mě na to nikdy moc neužilo. Tenhle krasavec je ale úplně jiná story. Je nadupaný samejma zdravejma dobrotama- obsahuje v zásadě jenom semínka. Z dýně, slunečnice, chia semínka, mandle… Nebo prostě co vám zrovna doma přebývá. Navíc obsahuje jednu veledůležitou ingredienci, a to je psyllium. Asi koukáte a už teď se vám to zdá příliš komplikované, ale nebojte. Taky jsem ho neznala, až moje nekonečné bloumání bezlepkovou dietou mě na něj před pár lety přivedlo. Je to vláknina z skorocele indického, což je druh jitrocele. Balíček koupíte v každé lékárně za cca 60 korun, nebo si ho taky můžete objednat online. Je to malý zázrak pro zdraví – nedám na něj dopustit a doufám, že pomůže i vám! Takže teď nezbývá, než se dát do pečení- není se čeho bát, tenhle chleba zvládne i malé dítě! Doporučuju skladovat zabalený v lednici, vydrží pak déle čerstvý.
Na chia semínkách a hlavně pudingu z nich jsem si vytvořila závislost už před lety, kdy to byl v NYC obrovský hit a žádná smoothie ani nejvíc trendy zdravá restaurace se bez položek v menu s chia semínky nemohla obejít. Semínka chia jsou takový malý nutriční zázrak, na který přišli už Aztékové před několika tisíci let. Jsou nabušené omega 3 mastnými kyselinami (kardiovaskulární systém), vápníkem, vlákninou, železem, fosforem, magnesiem…
Chia semínka jsou samozřejmě bezva jako druhé housle, když si chcete nějaké jídlo ozdravit a dostat do sebe nějaké ty zdraví prospěšné látky- posyp na palačinky, do salátu, do smoothie. Ale musím říct, že parádně fungují i v hlavní roli. Chia pudding je naprosto parádní vyvážená snídaně, která vás udrží na nohou až do oběda. A je to fakt směšně jednoduché, s vařením to nemá nic společného, takže tento úkol můžete svěřit i partnerovi či dětem… 🙂