Hledáte inspiraci pro zdravou večeři z jednoho hrnce, kterou zvládnete připravit během půl hodiny po návratu z práce? Tohle je můj nový favorit. Taky jako líný nedělní brunch, protože vejce pomalu pečená v sladko- pálivé rajčatové omáčce krásně ovoněné kořením, co se jim po nakrojení roztečou žloutky, do kterých si namočím toast, to je nebe na zemi. Tenhle recept je taky ideální na spotřebování všech možných zbytků zeleniny, co najdete v lednici. Přihoďte papriku, špenát, kadeřávek, kousek květáku, shakshouka snese leccos.
O tom, jak moc je cizrna a látky v ní obsažené dobrá pro vaše zdraví, si můžete přečíst v článku zde.
Použijte pánev, kterou můžete dát do trouby. V případě, že takovou pánev nemáte, použijte normální, směs před přidáním vajec přesuňte buď do mělké zapékací nádoby, nebo soufflé individuálních misek pro každého strávníka.
- 1 cibule, nakrájená najemno
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 4 -6 vajec
- ½ 400g konzervy cizrny (cca 5 lžic), zcezené, propláchnuté
- 800g loupaných rajčat
- 1 lžička papriky
- ½ lžičky kajenského pepře
- ½ lžičky drceného kmínu
- sůl, pepř
- případně:
- čerstvá petržel
- červená paprika
- špetka třtinového cukru
- špenát
- Rozehřejte troubu na 180 stupňů.
- V pánvi, kterou můžete dát do trouby, osmahněte na dvou lžících olivového oleje cibuli. Až zesklovatí, přidejte koření- papriku, kmín, kajenský pepř a nechte rozvonět.
- Přidejte cizrnu, vše dobře promíchejte, a přidejte nasekaná loupaná rajčata spolu s ½ hrnku vody.
- Osolte, opepřete a na mírném plameni nechte probublávat zhruba 20 minut.
- Udělejte do směsi díru na každé vejce, to do díry rozklepněte.
- Dejte do rozehřáté trouby na 8-10 minut. Tak, aby žloutky ještě tekly, ale bílky byly už pěkně zatažené.
- Před servírováním můžete posypat nasekanou petrželí.
- Podávejte s opečeným chlebem.
Napsat komentář