Květákové těsto je perfektní, zdravá, bezlepková varianta těsta na quiche. Dá bez problémů použít i na pizzu (o tom zase někdy příště). Už i na českém gastro internetu jsem na květákové těsto narazila, ale v naprosto začátečnické formě. Za léta bezlepkové diety a zkoumání všech možných zahraničních food blogů jsem ho dotáhla k dokonalosti. Tohle moje těsto je křupavé a navíc se jednotlivé dílky skutečně dají vzít a jíst rukou- jak quiche, tak pizza! Kokosová smetana je nasládlá, stejně jako pečený fenykl, kozí sýr tomu všemu dodává ten správný říz. Zvenčí možná recept vypadá složitě (ježišmarjátěstozkvětákutonezvládnu), ale nebojte, je to fakt hotové raz dva. Navíc mám ozkoušeno, že chutná i chlapům masožravcům. Sežrali celý quiche na posezení ve dvou, to že je těsto z květáku, jim vůbec nedošlo. Recept je vhodný nejenom pro celiaky, ale také pro lidi s nesnášenlivostí laktózy. Vegani jenom jednoduše vynechají sýr a nahradí ho například sójovou variantou a vejce krémem z kešu oříšků (recept brzy tady na blogu). Dobrou chuť!
- 1 malý květák (zhruba 4 hrnky výsledné květákové „rýže“)
- ⅓ hrnku měkkého kozího sýra
- ½ hrnku mandlové mouky či jemně namletých mandlí
- 1 lžička sušeného oregana
- 200g kozího sýru typu brie
- 1hrnek kokosové smetany
- 4 vejce
- 1 bulva fenyklu
- trocha rozmarýnu
- 2 lžíce kokosového oleje + na vymazání formy
- sýr a pepř
- Nejdříve udělejte těsto: Květák rozdělte na malé růžičky a dejte do mixéru. Mixujte tak dlouho, dokud z květáku nebude jemná „rýže“, trvá to asi minutku. V menším kastrolu dejte vařit vodu. Jakmile začne vřít, přidejte květák a povařte zhruba 4 minutky. Slijte do jemného cedníku. Jakmile je květák slitý, přesuňte ho do čisté utěrky, udělejte z něj balíček a pořádně ho vyždímejte. Toto je zásadní trik pro to, aby květákové těsto drželo tvar a konzistenci a aby se jednotlivé kousky quiche daly brát rukou. Přendejte do mísy, přidejte vejce, kozí sýr, mandlovou mouku, sůl, pepř a oregano a 2 lžíce kokosového oleje. Rukama důkladně promíchejte a uhňácejte těsto. Formu na quiche pořádně vymažte kokosovým olejem a těsto do ní důkladně upěchujte, prsty těsto rovnoměrně rozprostřete po okrajích. Na závěr ho propíchejte vidličkou, ať se při pečení nevzdouvá.
- Přendejte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte zhruba 20-30 minut, než těsto lehounce (opravdu jenom lehounce, aby se pak nepřipálilo) zezlátne.
- Fenykl nakrájejte na jemné plátky (bulvu rozkrojte napůl, vykrojte tvrdý střed a poté krájejte najemno). Fenyklem rovnoměrně poklaďte těsto.
- Kokosovou smetanu smíchejte spolu se zbývajícími 3 vejci, přidejte rozmarýn, sůl a čerstvě umletý pepř. Směsí zalijte fenykl, měla by sahat těsně pod okraj těsta.
- Na závěr poklaďte povrch sýrem brie.
- Vložte do trouby a pečte zhruba 35 minut, dokud povrch krásně nezezlátne a tělo koláče neztuhne. Nechte chladit na mřížce zhruba 15 minut.
- Dobrou chuť!
Handrdle says
4.4.2015 at 13:42Moc dekuji za inspiraci, vse je tu uuuužasné
admin says
6.4.2015 at 03:37To strašně ráda slyším, děkuji moc!