K létu neodmyslitelně patří ryby. A zaplaťpánbů už se dají pořídit dobrý a čerstvý, aniž by měl člověk strach co to s ním udělá. Já měla v krámě kliku (a přiznávám, taky chuť) zrovna na růžovou pražmu, ke který mi úplně parádně ladí Asie. Upečete-li ji takto v balíčku ve vlastní šťávě a páře, bude nádherně šťavnatá, bez zbytečného oleje a smažení, maso jde krásně samo od kosti a je provoněné zázvorem… Hotovo raz dva, jde jen o dobrou rybu. Podávat můžete s rýží, já mám ráda brokolici s česnekem a sójovou či lehkej stir-fry. Tak dobrou chuť!
- 1 pražma (já měla růžovou)
- 4 stroužky česneku
- 1 chilli paprička
- 2 jarní cibulky
- 5 cm kousek čerstvého zázvoru
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce sezamového oleje
- Ideálně čerstvý koriandr k podávání
- Rybu opláchneme a osušíme kuchyňskou papírovou utěrkou.
- Lehounce posolíme (budeme dávat sójovku, tak ať to není moc).
- Česnek nakrájíme na plátky, zázvor a chilli papričku na drobné kousky, na plátky nasekáme i jarní cibulku s natí.
- V pekáčku rybě uděláme takovou postýlku z alobalu a pečicího papíru. Nejdřív alobal, dostatečně velký kus, abychom mohli z ryby udělat pevně uzavřený balíček. Na alobal dáme vrstvu pečicího papíru a strany lehce zmuchláme a zvedneme, aby neměly kudy uniknout tekutiny.
- Do pečicího papíru na pár kapek sezamového oleje položíme rybu. Část směsi dáme pod ní, většinu jí nacpeme do bříška, něco necháme nahoru.
- Pokapeme směsí sójové a rybí omáčky a sezamového oleje.
- Balíček neprodyšně uzavřeme a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů, na cca 30 minut, záleží na velikosti ryby. Důležité je, aby v podstatě odpadala od páteře.
Napsat komentář