top of page

Salát z quinoy a červené řepy

Aktualizováno: 4. 1. 2024

Tenhle salát vypadá na první pohled, jakože na něm nic moc vlastně není. Pár ingrediencí, žádné složité přípravy, prostě se to uvaří, nastrouhá, naseká a smíchá. Ale právě v tom spočívá jeho rafinovanost. Skvělý jako hlavní jídlo či příloha, kupříkladu ke grilované rybě. Červená řepa je skvělým zdrojem draslíku, magnezia, železa, vitamínu A, B6, C a také kyseliny listové. Je také dokázáno, že látky obsažené v červené řepě pomáhají snižovat krevní tlak a s ním spojená onemocnění. Quinoa kromě magnézia a železa obsahuje skoro dvakrát tolik vlákniny než ostatní obiloviny (ale je přirozeně bezlepková!), riboflavin (vitamin B2), zinek, a navíc má velice nízký glykemický index. Skvělá kombinace chuti a zdraví.


prints35
prints37
prints38


5.0 from 1 reviews

Save Print

Ingredients

  1. 1 červená řepa

  2. 1 hrnek quinoy

  3. pořádná hrst rukoly

  4. ¾ hrnku nasekaných lískových oříšků

  5. olivový olej

  6. balzamico ocet

  7. sůl, pepř

  8. případně jakékoliv klíčky

Instructions

  1. Červenou řepu i se slupkou uvaříme doměkka.

  2. Quinou dáme vařit spolu s dvojnásobným množstvím vody. Jakmile začne voda bublat, stáhneme plamen a vaříme, dokud se na jednotlivých zrníčkách nezačnou dělat „ocásky“- trvá to přibližně 15 minut. Hlídejte ji, quinoa nasává hodně vody, tak ať se vám to nepřipálí.

  3. Po uvaření a vychladnutí červenou řepu oloupeme a nastrouháme nahrubo. Smícháme s ovařenou quinoou.

  4. Přidáme rukolu a lískové oříšky, dochutíme olivovým olejem, balzamicem, solí a čerstvě namletým pepřem.

3.2.2929


prints36
prints34
0 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Comments


profile_pic_medium-200x300.jpeg

O mně

Miluju jídlo a miluju vaření. Miluju všechno kolem jídla- koukat se na něj, čuchat si k němu, vymýšlet ho, skladovat ho, dávat ho.

Vaření pro mě funguje jako terapie- někdo si chodí zaboxovat, já se na pár hodit zavřu v kuchyni a dělám třeba pořádný, táhlý vývar. Nebo vykostím kuře, udělám ho s fáší, kostru vyvařím na polívku s mandlovými knedlíčky… Mozek si u toho odpočine, ruce pracují naučenými pohyby, hlava přemýšlí jenom o tom, jestli mám do těch knedlíčků petržel. A ke konci toho procesu, když už se celým bytem jenom táhnou takové ty domácí vůně, je uvnitř zase klid. čtěte více

  • Facebook Vylizanytalir.cz - bezlepkové recepty
  • Instagram Vylízaný talíř
  • Pinterest
talir insta  cover.png

© 2024 by Georges & Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page