Jó, Státy bez nedělního barbecue, to by snad ani nebyly Státy. A k pořádnýmu grilování patří taky barbecue omáčka. Naložíte do ní žebra, chicken wings, dáte si jí na maso do hambáče… Receptura BBQ omáčky, tedy chuť, složení a konzistence, se liší stát od státu- někde je postavená vyloženě na rajčatovém základu (sever USA), v jižních státech hraje hlavní roli spíše ocet a hořčice. Floridská verze BBQ omáčky zase obsahuje tropické ovoce a jasné latino vlivy- chipotle, habanero, tamarind, mango, papája… Díky tomu je skvělá hlavně k mořským plodům.
Na netu najdete spoustu různých receptů, Jamie Oliver přidává tymián, rozmarýn a jabkový džus, Gordon Ramsay ji dokonce dělá z kečupu a vynechává úplně melasu či „liquid smoke,“ tedy tekutý kouř. Upřímně mi tymián do BBQ omáčky teda fakt nesedí, ale proti gustu…
Co se melasy a tekutého kouře týče, obojí jsou ingredience, které nejsou tak úplně snadno k sehnání v každý sámošce, každopádně melasu mívají v prodejnách se zdravou výživou a obojí se dá koupit dost jednoduše online. Vím že melasu mají v Country Lifeu, 340g za 75Kč, takže se nemusíte bát, že vám tahle domácí dobrota zlikviduje peněženku. Samozřejmě, že se dá nahradit třtinovým cukrem, a spousta receptů ho používá automaticky, ale přeci jen to hraje ve výsledné chuti určitou roli. Stejně tak tekutý kouř- můžete ho vynechat, ale BBQ omáčka nebude mít ten úplně dokonalý šmak, ten kouřový ocásek… Pro ty z vás, kteří držíte bezlepkovou dietu, doporučuju zkontrolovat složení jednotlivých značek.
5.0 from 2 reviews
Save Print
Ingredients
2 lžíce oleje
1 balení rajčatové passaty
½ hrnku jablečného octa
⅓ hrnku javorového sirupu
¼ hrnku melasy, případně nahradit 2 lžícemi třtinového cukru
¼ hrnku rajčatového protlaku
⅓ hrnku worcesterské omáčky
1 lžíce uzené papriky
½ lžičky čerstvě namletého pepře
½ lžičky soli
1 cibule, nasekaná najemno
5 stroužků česneku, nasekaných najemno
2 lžíce dijonské hořčice
bobkový list
případně chilli papričku
2 lžíce tekutého kouře
Instructions
V kastrolu rozpalte olej a za stálého míchání orestujte cibuli.
Po nějakých 3-4 minutách přidejte česnek a restujte další minutu.
Přidejte všechny ostatní ingredience, ztlumte sporák a na středním plameni nechte probublávat za občasného míchání nějakých 20 minut, dokud omáčka nezhoustne.
Použijte hned, v uzavřené nádobě můžete v lednici skladovat zhruba týden.
3.5.3208
Comments