top of page

Domácí BBQ omáčka

Aktualizováno: 4. 1. 2024

Jó, Státy bez nedělního barbecue, to by snad ani nebyly Státy. A k pořádnýmu grilování patří taky barbecue omáčka. Naložíte do ní žebra, chicken wings, dáte si jí na maso do hambáče… Receptura BBQ omáčky, tedy chuť, složení a konzistence, se liší stát od státu- někde je postavená vyloženě na rajčatovém základu (sever USA), v jižních státech hraje hlavní roli spíše ocet a hořčice. Floridská verze BBQ omáčky zase obsahuje tropické ovoce a jasné latino vlivy- chipotle, habanero, tamarind, mango, papája… Díky tomu je skvělá hlavně k mořským plodům.

Na netu najdete spoustu různých receptů, Jamie Oliver přidává tymián, rozmarýn a jabkový džus, Gordon Ramsay ji dokonce dělá z kečupu a vynechává úplně melasu či „liquid smoke,“ tedy tekutý kouř. Upřímně mi tymián do BBQ omáčky teda fakt nesedí, ale proti gustu…

Co se melasy a tekutého kouře týče, obojí jsou ingredience, které nejsou tak úplně snadno k sehnání v každý sámošce, každopádně melasu mívají v prodejnách se zdravou výživou a obojí se dá koupit dost jednoduše online. Vím že melasu mají v Country Lifeu, 340g za 75Kč, takže se nemusíte bát, že vám tahle domácí dobrota zlikviduje peněženku. Samozřejmě, že se dá nahradit třtinovým cukrem, a spousta receptů ho používá automaticky, ale přeci jen to hraje ve výsledné chuti určitou roli. Stejně tak tekutý kouř- můžete ho vynechat, ale BBQ omáčka nebude mít ten úplně dokonalý šmak, ten kouřový ocásek… Pro ty z vás, kteří držíte bezlepkovou dietu, doporučuju zkontrolovat složení jednotlivých značek.


BBQ_omacka_3


5.0 from 2 reviews

Save Print

Ingredients

  1. 2 lžíce oleje

  2. 1 balení rajčatové passaty

  3. ½ hrnku jablečného octa

  4. ⅓ hrnku javorového sirupu

  5. ¼ hrnku melasy, případně nahradit 2 lžícemi třtinového cukru

  6. ¼ hrnku rajčatového protlaku

  7. ⅓ hrnku worcesterské omáčky

  8. 1 lžíce uzené papriky

  9. ½ lžičky čerstvě namletého pepře

  10. ½ lžičky soli

  11. 1 cibule, nasekaná najemno

  12. 5 stroužků česneku, nasekaných najemno

  13. 2 lžíce dijonské hořčice

  14. bobkový list

  15. případně chilli papričku

  16. 2 lžíce tekutého kouře

Instructions

  1. V kastrolu rozpalte olej a za stálého míchání orestujte cibuli.

  2. Po nějakých 3-4 minutách přidejte česnek a restujte další minutu.

  3. Přidejte všechny ostatní ingredience, ztlumte sporák a na středním plameni nechte probublávat za občasného míchání nějakých 20 minut, dokud omáčka nezhoustne.

  4. Použijte hned, v uzavřené nádobě můžete v lednici skladovat zhruba týden.

3.5.3208

BBQ_omacka2


4 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Comments


profile_pic_medium-200x300.jpeg

O mně

Miluju jídlo a miluju vaření. Miluju všechno kolem jídla- koukat se na něj, čuchat si k němu, vymýšlet ho, skladovat ho, dávat ho.

Vaření pro mě funguje jako terapie- někdo si chodí zaboxovat, já se na pár hodit zavřu v kuchyni a dělám třeba pořádný, táhlý vývar. Nebo vykostím kuře, udělám ho s fáší, kostru vyvařím na polívku s mandlovými knedlíčky… Mozek si u toho odpočine, ruce pracují naučenými pohyby, hlava přemýšlí jenom o tom, jestli mám do těch knedlíčků petržel. A ke konci toho procesu, když už se celým bytem jenom táhnou takové ty domácí vůně, je uvnitř zase klid. čtěte více

  • Facebook Vylizanytalir.cz - bezlepkové recepty
  • Instagram Vylízaný talíř
  • Pinterest
talir insta  cover.png

© 2024 by Georges & Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page