Brownies miluju. Teplé s vanilkovou zmrzlinou, studené s malinovým přelivem, jen tak… Prostě miluju. Zkoušela jsem nepočítaně různých variant, a to ještě v lepkovém období, ale můžu s čistým svědomím říct, že tahle je fakticky nejlepší. Krásně „fudgy“, uvnitř vlahé, vláčné, jemné, vonící po čokoládě a trochu po kokosu. Přidejte chilli a máte naprosto vražednou kombinaci. Dejte vědět, jak to dopadlo, protože jsem přesvědčená, že u vás doma taky vyhrajou.
- ½ hrnku mandlové mouky (nebo úplně najemno namletých mandlí)
- ½ hrnku kakaa
- 1 hrnek hnědého cukru
- 4 vejce
- 1_2 hrnku kokosového oleje
- 1 hrnek kvalitní hořké čokolády, nalámané na kousky
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- mořská sůl, podle chuti
- Množství je na menší zapékací mísu, cca polovinu „klasického“ plechu. Chcete-li upéct celý plech, doporučuji dvojnásobné množství, aby brownies nebyly příliš tenké.
- Do kastrůlku dáme vařit vodu na vodní lázeň. Do misky, která se do něj vejde tak akorát, aby se nedotýkala vodní hladiny, nalámeme na kousky čokoládu a přidáme kokosový olej. Misku dáme do kastrolku a za nejdříve občasného, poté častějšího a častějšího míchání čokoládu s olejem rozpustíme.
- Vejce vyšleháme s cukrem, nejlépe elektrickým šlehačem, a postupně vmícháme do čokoládové směsi. Vmícháme mandlovou mouku, kakao, sůl a vanilku.
- Kokosovým olejem pořádně vymažeme plech či zapékací mísu (nebo vyložíme pečícím papírem) a směs do něj nalejeme.
- Ve vyhřáté troubě na 180 stupňů pečeme cca 25 minut.
- Pokuste se brownies uchránit od mlsných krků než úplně vychladne, pak teprve krájejte. Ale upozorňuji, že to bude těžký oříšek...
MARTINA Šulová says
24.3.2015 at 16:41Skvělé, jen dlouho nevydržel.:-) a pekla jsem druhý den znova.
admin says
24.3.2015 at 17:49Teda, tak to děsně ráda slyším! Myslím, že tenhle recept má jeden zásadní problém- je vysoce návykový 🙂
Bára says
23.6.2019 at 12:45Moc zdravím, recept vypadá úžasně 🙂 Mohu jenom poprosit o upřesnění kolik použít kokosového oleje? 🙂 Moc děkuji a krásný den Bára