Ryba v solné krustě je stoprocentně jídlo, kterým uděláte dojem. Ať už chystáte pohoštění pro návštěvu, anebo slavnostní jídlo na neděli. A pokud máte kuchyňského robota a nemusíte sníh šlehat ručně, máte hotovo za pět minut (plus tedy pečení, samozřejmě). Příloha je jenom na vás- se salátem, pečenými bramborami… Fantazii se meze nekladou. Ryba je krásně šťavnatá, tak akorát prosolená- tohle je rozhodně můj nejoblíbenější způsob, jak si celou rybu připravit. Tak tedy dobrou chuť!
- 1 mořský vlk (anebo jiná ryba- candát, okoun, pražma...)
- bílky ze 3 vajec
- 0,5 kg hrubé mořské soli
- 1 citrón
- čerstvý tymián
- Předehřejeme troubu na 220 stupňů.
- Ušleháme tuhý sníh z bílků a špetky soli. Jakmile je pevný (po otočení nádoby nevytéká ven), stěrkou opatrně vmícháme zbytek soli.
- Rybu opláchneme a osušíme kuchyňskou utěrkou. Do bříška jí dáme pár plátků citrónu a čerstvý tymián.
- Zhruba třetinu sněhu se solí rozetřeme do zapékací nádoby. Na to položíme vlka.
- Zbytkem sněhu ho hezky přikryjeme. Hlava a ocas můžou zůstat z krusty venku.
- Dáme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 25-30 minut. Krusta bude zlatavá a pokud do ní strčíme nůž, bude horký, ale nepopálí nám rty.
- Rybu očistíme od solné krusty a servírujeme.
Napsat komentář