Luxusní cukrovinka k odpolední kávě či čaji o páté. Pracná, to nebudu zastírat. Chvilku se s tím prát budete. Pokud ale dodržíte všechny kroky v postupu, makronky se povedou, a doma budou zírat. Miluju makronky různých příchutí, nejvíc asi citronové a pistáciové, ale tyhle ze zeleného čaje prostě nemají konkurenci. Nejsou tak sladké a navíc japonský matcha čaj je opravdu neuvěřitelně aromatický. Je opravdu důležité, abyste použili právě tenhle čaj- je to totiž úplně jemňounký prášek. Nejde nahradit žádným jiným čajem. Já ho v Čechách koupila online, ale věřím, že bude k mání v každé dobré čajovně. Skořápky makronek můžete po upečení zamrazit, takže budete mít nachystáno, má-li přijít rychlá návštěva. Pak jenom uděláte rychle máslovou náplň a je to. Tak s chutí do toho!
- 115g mandlové mouky (můžete použít taky úplně najemno namleté mandle)
- 150g moučkového cukru
- 90g bílků (bílky ze 3 vajec pokojové teploty)
- 80g krupicového cukru
- 90g másla
- 1 vrchovatá polévková lžíce matcha zeleného čaje (čím více čaje, tím „čajovější“ příchuť)
- Smíchejte dohromady mandlovou mouku, moučkový cukr a matcha čaj. Několikrát přesijte přes síto (já přesívám nejprve jednotlivé ingredience a pak celou směs ještě dvakrát). Je důležité, aby ve směsi skutečně nebyly vůbec žádné hrudky a vše bylo krásně promícháno.
- Vyšlehejte sníh z bílků. Použijte vejce pokojové teploty, ne právě vyndané z lednice, sníh tak bude pevnější a bude se lépe dělat. Vejce nechte venku alespoň 24 hodin. Nejdříve začněte šlehat vejce, až se začnou tvořit bublinky, přisypte postupně celkem 30g krupicového cukru. Sníh šlehejte tak dlouho, dokud nebude krásně pevný a lesklý. Pevnost můžete jednoduše otestovat- obraťte mísu dnem vzhůru, sníh musí zůstat na místě a ani se nehnout.
- Do sněhu opatrně přisypte zhruba ⅓ zelené směsi. Stěrkou vmíchejte, jakmile jsou obě části dobře propojeny, přisypte další část a postup opakujte. Jakmile už jsou obě části (sníh i sypká směs) důkladně spojené, nastává důležitá část procesu- zbavení se bublinek. Stěrkou míchejte „zvenčí“ směrem „dovnitř“ a směs stlačte, opakujte zhruba desetkrát, dokud makrónková směs není krásně pevná, hladká a lesklá a nejsou v ní žádné bublinky. Když stěrku nadzvednete, směs pomalu a táhle stéká.
- Směsí naplňte zdobicí pytlík s hladkou špičkou a vytlačte z něj vzduch. Pečicí plechy vyložte pečicím papírem. Aby se nevlnil (a makronky pak nebyly kvůli tomu zdeformované), přilepte ho vprostředku a v rozích k plechu troškou makronkové směsi. Na papír nastříkejte kolečka o průměru cca 2,5 cm. Na každý plech zespoda poklepejte, aby šly zbylé bublinky pěkně ven. Zbylé vzduchové bublinky propíchejte párátkem a nechte zaschnout- doba schnutí velice záleží na vlhkosti vzduchu, důležité ale je, že jsou makronky jakoby potažené filmem.
- Makronky vložte do trouby předehřáté na 160 stupňů a pečte zhruba 10-15 minut.
- V této fázi můžete makronky zamrazit.
- Mezitím si připravte máslovou náplň- jednoduše smíchejte hnědý cukr se změklým máslem. Makronky naplňte touto směsí a slepte. Naplněné mají trvanlivost maximálně čtyři dny (kvůli máslu skladujte v lednici)- vsadím se ale, že tak dlouho nevydrží.
Napsat komentář