Moje ozdravná lázeňská kůra se pomalu blíží ke konci, zítra mě čeká závěrečná prohlídka a pak už zase hurá domů a do plné práce. Musím říct, že mě tyhle tři týdny totálně vytáhly z nejhoršího a cítím se líp než jsem se cítila snad – no minimálně leta. Nebo co pamatuju. Je to sice ještě běh na dlouhou trať, ale cítím, že jsem na dobré cestě. S tou částí kůry s infůzema atd. vás nebudu obtěžovat, ale jak se ukázalo, o zkušenosti z detoxu je velký zájem. Slíbila jsem report, a svůj slib také splním. Jen mi dejte ještě trochu času, abych to sepsala opravdu poctivě. Dr. F.X.Mayr přišel už před lety s metodou léčby s podporou kompletní detoxikace organismu. Tím, že vyčistíme trávicí trakt a necháme ho odpočívat za konzumace pouze jídel lehkých na trávení tak dáme tělu prostor, aby energii soustředilo na léčebný procesy, tam, kde potřebuje. Takže syrovou rybu já si teď ještě pár týdnů nedám, ale už se moc těším, až zase budu moct! Sice jsme tady na vylizanemtaliri.cz měli lososa celkem nedávno, ale nějak jsem se neubránila tomu nechat tenhle poklad na později. Možná je to tím, že je hic, a že mi tyhle asijský chutě sojovka-koriandr-zázvor-sezamový olej k těm třicítkám jdou, možná jsem na něj prostě dostala chuť při projíždění fotek, nevím. Každopádně je to dobrota, kterou máte hned. Žádný vaření to vlastně není, jenom všechno nakrájíte a hodíte do mísy, kde to smícháte, nic víc. Takže vhodné pro začátečníky či ty, co sice chtějí zapůsobit či je honí mlsná, ale rozhodně se jim nechce nic složitého připravovat. Nemusím ani zmiňovat, že se jedná samozřejmě o bezlepkový recept, tentokrát zase ze série přirozeně bezlepkový. Koho by zajímala debata ohledně obsahu lepku v sójové omáčce a zda je či není lepková, doporučuji kategorii „blog“. Tam se na tohle téma dozvíte snad úplně všechno- nebo aspoň to nejdůležitější. Obecně používám pouze wasabi prášek, je to ta nejčistší forma- wasabi pasta vždycky obsahuje ingredience navíc, které nejsou potřeba. A čím méně chemie a konzervačních látek, tím lépe, že. Hezké horké dny!
- 500g filet z lososa v sushi kvalitě
- 5cm kousek čerstvého zázvoru
- hrst čerstvého koriandru
- 6 lžic kvalitní sójové omáčky (Kikkoman)
- 5 lžic sezamového oleje
- šťáva z 1 limetky plus skrojky na podávání
- 1 zralé avokádo
- 4 lžíce (ideálně domácí) majonézy
- špička lžičky wasabi prášku či dle chuti
- případně:
- 2 lžíce černého sezamu
- chilli paprička
- Z lososa stáhneme kůži a odstraníme případné zbylé kůstky (beru si na to pinzetu) a nakrájíme ho na kostky o velikosti o něco menší než 1cm.
- Dáme do mísy a přidáme sójovou omáčku, sezamový olej, limetkovou šťávu a jemně nakrájený zázvor. Pořádně vše promícháme a přendáme do zip-lock pytlíku (nebo normálního pytlíku, na kterém uděláme pevný uzel). Dáme do lednice a necháme tak hodinku marinovat.
- Po hodině lososa vyndáme a přidáme nasekaný čerstvý koriandr (případně chilli papričku a černý sezam, chcete-li). Ochutnáme, a případně přidáme sójovou omáčku, sezamový olej či limetku.
- Trošku po trošce vmícháme malou metličkou wasabi prášek do majonézy.
- Avokádo rozkrojíme, do pecky zasekneme nůž a vyndáme ji. Oloupeme ho a nakrájíme na tenké plátky (případně na stejně velké kostky a vmícháme ho k rybě a pak servírujeme na lžičkách jako canapé).
- Servírujeme s avokádem, wasabi majonézou a skrojkem limetky po straně.
Napsat komentář