V době šestinedělí se vaří špatně, navíc jednou rukou ve volných chvílích mezi kojením, uspáváním, tišením, přebalováním… Ale když vám máma přiveze parádní domácí vajíčka a první rukolu ze zahrádky a ještě k tomu máte zrovna v lednici nádhernej chřest, těžko se odolává. Takže frittata! Rukolu můžete nahradit čerstvým špenátem či mladými kopřivovými výhonky a bude to ještě jarnější a tematičtější.
- 6 vajec
- 1 svazek zeleného chřestu (12 stonků)
- lžíce olivového oleje
- oříšek másla
- čerstvý kozí sýr
- rukola či baby špenát
- sůl, pepř
- V nejlépe litinové 19 cm pánvi (nebo takové, kterou lze dát i do trouby) rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm chřest. Stonky můžete nechat vcelku, já ho ale krájím každý na zhruba třetiny.
- V misce rozšleháme vidličkou vejce, osolíme a opepříme podle chuti.
- Na chřest přihodíme natrhanou rukolu (trochu si necháme stranou na závěr na ozdobu).
- Vejce nalijeme do pánve a smažíme zhruba 4 minuty, až frittata na okrajích jemňounce zezlátne.
- Přendáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme cca 15 minut- na povrchu bude frittata zlatavá a celá krásně nadýchaná.
- Na závěr posypeme kousky kozího sýra a zbylou čerstvou rukolou. Servírujeme teplé či studené.
Napsat komentář