Nelekejte se příliš složkového názvu. Je to jídlo anszvaj. Rybu hodíte na gril nebo na pánev a mezitím jednoduše smícháte pár ingrediencí. A máte luxusní večeři pro dva. Hlavní je, aby ryba byla čerstvá, avokádo dozrálé a koriandr krásně voňavý.
Tahini pasta je geniální nejenom na hummus, ale i třeba do salátových dresingů či omáček k masu. Je to taky moc zdravá pochutinka- jedna lžička sezamových semínek obsahuje 88mg vápníku, 2 mg železa (což je asi 15% doporučené denní dávky, takže pokud trpíte anémií, tahini is your thing!) a magnézium. No a skoro všechny typy vitamínu B, který je zásadní pro náš imunitní a nervový systém. Kromě dalšího. Tahini pasta tedy stoprocentně patří mezi na poličku ve špajzu mezi další superfoods.
- 2 filety libovolné bělomasé ryby
- 2 žampiony portobello
- 1 avokádo
- libovolné výhonky
- Na omáčku:
- 2 lžíce tahini pasty
- 1 lžíce sójovky
- 2 lžíce limetkové šťávy
- cca 2,5 cm kousek nastrouhaného zázvoru
- Na avokádový salátek:
- Avokádo (uzrálé!)
- Hrstka koriandrových lístků
- Šťáva z ¼ limetky
- sůl
- Houby očistíme, dáme do pekáčku, zakápneme olejem (seznamovým, kokosovým, olivovým) a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů na zhruba 25 minut.
- Mezitím rozkrojíme avokádo, vyndáme z něj pecku a lžící vydlabeme po malých kouskách.
- V misce smícháme avokádo s nasekaným koriandrem, šťávou z půlky limetky a osolíme.
- Rybu omyjeme, osušíme a hodíme ideálně na gril, případně grilovací pánev.
- Mezitím si připravíme omáčku z tahini pasty- jednoduše všechny ingredience smícháme a vyšleháme. Pokud se vám nechce se zázvorem strouhat, hoďte všechno do mixéru.
- Portobello naplníme avokádovým salátkem, podáváme s rybou, tahini omáčkou, klíčky a limetkovými skrojky.
Napsat komentář