Chřest miluju ve všech jeho podobách. V polívce, v rizotu, zapečený, s parmazánem… Ale nejradši ho mám právě takhle, jak mě to před lety naučil jeden můj kamarád, co se žrádlu věnuje celý život a fakt ví, co je dobrý. Základ je samozřejmě mít dobrý chřest. Co nejčerstvější. A dobře ho očistit. No a máslo se strouhankou už mu dodají ten správný šmak a nechají tak vyniknout jeho geniální chuti. Tak honem do toho, než bude pozdě, pak byste zas museli čekat celý rok!
- Svazek bílého chřestu (cca 8 výhonků)
- 80g bezlepkové strouhanky
- 50g másla
- Nejdříve se musíme zbavit dřevnatých konců. Vezmeme si každý výhonek do obou rukou a trošku “zabereme”- konec se odlomí přesně tam, kde má. Někdo konce odkrajuje, tohle je ale podle mě spolehlivější postup.
- Celé výhonky pečlivě oloupeme až po hlavičku. To hlavně u bílého chřestu. Hodně mladý zelený se loupat v zásadě nemusí, tedy až na silnější části u konců oddenků. Loupání je důležité nejenom proto, aby nám jednotlivá vlákna nezůstávala v zubech, ale také protože obsahují hořké silice.
- Ve vysokém hrnci (jako na špagety) dáme vařit pořádně osolenou vodu. Očištěné výhonky svážeme kuchyňskou nití (po cca 6-8 výhoncích). Vložíme do vroucí vody tak, aby špičky koukaly ven a vařily se jen v páře. Podle tloušťky chřestu vaříme bílý 5-8 minut a zelený 2-5 minut.
- Pokud nemáte vysoký hrnec, je možné chřest uvařit normálně naležato v hrnci za dodržení doby na vaření chřestu. Bacha, nerozvařte to, blemcavý chřest prostě není to ono... ☺
- Než se chřest dovaří, opražíme nasucho v pánvi strouhanku. Používám kupovanou bezlepkovou kukuřičnou, můžete si ji samozřejmě udělat doma sami z bezlepkového chleba.
- Chřest servírujeme posypaný opraženou strouhankou a politý rozpůštěným máslem.
Napsat komentář