Chili sin carne, oblíbené jídlo mého muže. Syté, teplé, kořeněné… ideální do těchhle studených a šedých dnů. Vegetariánská verze klasického mexického receptu, navíc samozřejmě bezlepková – geniální chutě bez výčitek. Obsahuje jenom to, z čeho bude vaše tělo šťastné (pokud myslíte novoroční detox vážně, vynechejte víno, kafe, a ideálně i čokoládu).
Fazole jsou nabité draslíkem a hořčíkem a pomáhají tak udržet krevní tlak na uzdě. Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhají snižovat ten „špatný cholesterol“ a tak přispívají v prevenci proti srdečním chorobám. Jsou také bohaté na železo a bílkoviny (vegetariáni by mohli vyprávět).
- 6 hrnků fazolí (namočených, červená ledvina či černé)
- 2 konzervy loupaných rajčat
- 1 velká cibule, nakrájená najemno
- 3 stroužky česneku, nakrájené na plátky
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 červená paprika, nakrájená
- 1 větší mrkev, nakrájená na drobné kousky
- 1 větší petržel nakrájená na drobné kousky
- půl tabulky kvalitní hořké čokolády
- bobkový list
- sůl, pepř
- lžička mletého kmínu
- lžička maďarské papriky
- lžička oregana
- případně (nemusí být):
- 1 malý hrnek espressa
- deci těžkého červeného vína
- Nejdříve začneme fazolemi- pokud nemáte konzervované, večer předem namočíme ve vodě.
- Ve středně velkém kastrolu rozehřejeme lžíci olivového (kokosového...) oleje a necháme na něm cibuli zesklovatět.
- Přidáme všechno koření, promícháme a necháme provonět.
- Přidáme najemno nakrájenou mrkev, petržel, papriku a řapíkatý celer. Promícháme, lehce osmahneme.
- Na závěr přidáme fazole a rajčata a zalijeme vodou či vývarem.
- Necháme tak 30 minut pod pokličkou za občasného míchání dusit.
- Vmícháme rozlámanou čokoládu, kávu a červené víno a dusíme dalších 15 minut- dokud nejsou fazole měkké. Dosolíme a dopepříme, můžeme podávat se zakysanou smetanou či bílým jogurtem, případně čerstvým koriandrem.
Andrej Kos says
26.1.2016 at 16:39Uzasneeee a ta barva … ehmmm 🙂