Na chia semínkách a hlavně pudingu z nich jsem si vytvořila závislost už někdy před třemi lety, kdy to byl v NYC obrovský hit a žádná smoothie ani nejvíc trendy zdravá restaurace se bez položek v menu s chia semínky nemohla obejít. Semínka chia jsou takový malý nutriční zázrak, na který přišli už Aztékové před několika tisíci let. Jsou nabušené omega 3 mastnými kyselinami (kardiovaskulární systém), vápníkem, vlákninou, železem, fosforem, magnesiem…
Chia semínka jsou samozřejmě bezva jako druhé housle, když si chcete nějaké jídlo ozdravit a dostat do sebe nějaké ty zdraví prospěšné látky- posyp na palačinky, do salátu, do smoothie. Ale musím říct, že parádně fungují i v hlavní roli. Chia pudding je naprosto parádní vyvážená snídaně, která vás udrží na nohou až do oběda. A je to fakt směšně jednoduché, s vařením to nemá nic společného, takže tento úkol můžete svěřit i partnerovi či dětem… 🙂
- Na 1 porci pudingu:
- 3 polévkové lžíce chia semínek
- 9 lžic mandlového mléka (nebo rýžového, lískooříškového, sójového...)
- Chia semínka a mléko dejte do sklenice a nechte v lednici přes noc odležet. Semínka do sebe natáhnou tekutinu, utvoří si kolem sebe takový gelový obal a ráno máte parádní puding.
- Můžete ho posypat ovocem, kakaem, zakápnout medem či posypat cukrem, přidat oříšky... fantazii se meze nekladou!
Napsat komentář