Docela dlouho mi trvalo, než jsem našla ten správný recept na gnocchi bez lepku. Ono by se řeklo, že to není žádná věda- vždyť to jsou přeci brambory- jenže to, co ty brambory lepí k sobě, je právě ten lepek…. Vychytala jsem díky x způsobům pokus/omyl, že brambory je lepší nevařit, jako u klasických gnocchů, ale ve šlupce upéct. Jsou pak daleko lepivější. A použít trochu cizrnové mouky, ta taky dobře lepí. Gnocchi si samozřejmě můžete udělat s jakoukoli omáčkou, ale já mám tuhle z čerstvého špenátu a lehké ricotty ráda právě teď, na jaře… Gnocchi si taky můžete zamrazit a pak jenom vytáhnout z mrazáku, až budete potřebovat rychlou večeři- postup pro zamrazení je níže v receptu. Tak dobrou chuť- a dejte vědět, jak to dopadlo!
- Gnocchi:
- 900g škrobových brambor
- 1 hrnek rýžové mouky
- ½ hrnku cizrnové mouky
- 2 velká vejce
- lžička soli
- Omáčka:
- 500g čerstvého špenátu
- 1 malá cibule, nasekaná najemno
- 1 stroužek česneku, utřený
- 120g ricotty
- ½ lžičky muškátového oříšku
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- 2-3 lžíce olivového oleje
- případně parmezán
- Předehřejte troubu na 200 stupňů. Brambory omyjte, ale neloupejte. Propíchejte každou vidličkou a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Nechte péct doměkka, zhruba hodinu. Poté je vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout.
- Smíchejte obě mouky dohromady a směsí poprašte pracovní plochu.
- Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte vejce a sůl a všechno dobře vidličkou promíchejte.
- Do brambor postupně vmíchejte mouku. Těsto by mělo být pevné a už by se nemělo lepit. Mouku přidávejte postupně, možná nebude ani všechna potřeba. Těsto můžete otestovat- nechte vařit trochu vody a jeden kousek těsta uvařte- má držet pěkně při sobě a neblemcat).
- Hotové těsto rozdělte na čtvrtiny a každou čtvrtinu ještě na čtvrtiny. Vezměte si jeden kousek a zbytek přikryjte mokrou utěrkou. Vyválejte váleček a nakrájejte na kousky. Každý kousek trošku zmáčkněte vidličkou.
- V téhle fázi můžete gnocchi klidně zamrazit. Nejdřive dejte gnocchi poprášené moukou na pečicí papír a celé to dejte do mrazáku. Jakmile zmrznou, můžete je normálně sesypat do pytlíku.
- Ve velkém hrnci dejte vařit osolenou vodu, jakmile začnš vařit, vhoďte gnocchi- měly by se vařit zhruba 3 minuty, měly by plavat, trvá to (ochutnávejte- je to opravdu plus minus).
- Na rozpáleném oleji osmahněte do sklovata cibulku, po chvíli přihoďte česnek.
- Přidejte špenát (záleží na velikosti pánve, jestli se nevejde všechen naráz, dejte půlku, počkejte až zavadne (celkem cca 2-3 minuty) a přidejte druhou. Špenát by neměl být příliš mokrý, aby v pánvi nebylo moc vody- případně ji odlejte.
- Přidejte ricottu a dobře vmíchejte do špenátu.
- Okořeňte muškátovým oříškem, dosolte podle chuti a čerstvě namletým pepřem.
- Promíchejte s gnocchi, servírujte případně posypané parmezánem.
Vera says
3.8.2015 at 16:27Tak jsem dnes recept prubla, akorát knedlíčky jsem dělala jiné, neb jsem neměla brambory – rýžová, pohanková a cizrnová mouka + kukuřičný škrob + riccota + vejce a také byly moc dobré. Díky moc za recept a super blog! 🙂
admin says
4.8.2015 at 06:56Tak to mam radost! A já díky za čtení a podporu! 🙂 Hezký den, T.
Romana says
5.2.2017 at 22:33Pridavam se 🙂 Dekuji za inspiraci 🙂
Ryzova, kukuricna mouka + skrob, davkovani primerene, krasny tvar i chut.
Rano s makem a k obedu se zelim 😀
Univerzalni noky 🙂 (Y)