Vláčná, nadýchaná, co klouže do krku sama. A to doslova. Měli jsme na návštěvě kamaráda, který rozhodně není bezlepkář- ba co víc, kdybych mu řekla, že je bezlepková, pravděpodobně by ani neochutnal. Sežral celou půlku. Takže doporučuji s čistým svědomím i těm z vás, kteří bezlepkovou dietu nedrží. Je to fantastický dezert, co se z formy vyklapuje snadno, provoní celou kuchyň a pak se po něm jenom zapráší. K odpolední kávě jako dělaný. Servíruji ji s rybízovým přelivem, krásně se s mákem doplňují, ale přeliv samozřejmě můžete vynechat. Na druhou stranu- pokud už nevíte, co s ním, tohle je ideální řešení. Tak dobrou chuť!
- 1 hrnek pohankové mouky
- ½ hrnku rýžové mouky
- 250g másla
- 180g hnědého cukru (plus moučkový na pocukrování)
- 6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
- 100g mletého máku
- 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
- 1 balení (215g)smetany
- Na přeliv:
- ½ kg červeného rybízu
- 200g hnědého cukru
- ½ vanilkového lusku
- Uždíbneme kousek másla a vymažeme formu na bábovku. Vysypeme pohankovou moukou. Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
- V míse důkladně vymixujeme změklé máslo spolu s hnědým cukrem a žloutky.
- Přidáme mák, obě mouky a kypřící prášek (mouky s práškem je lepší přesít přes cedník). Důkladně zamícháme a přilijeme smetanu. Znovu důkladně vymícháme.
- Bílky vyšleháme do pevného sněhu (poznáme to tak, že když mísu otočíme dnem vzhůru, ani se nehne, jak je pevný). Vzniklý sníh opatrně vmícháme do těsta.
- Vlijeme těsto do vymazané formy, uhladíme a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme přibližne 45 minut.
- Zkontrolujeme upečení klasickým testem špejlí- zapíchneme a vytáhneme-li ji čistou, bábovka je upečená. Já jsem teď upgradeovala své kuchyňské vybavení a zakoupila termometr na pečení- vypadá to take jako špejle, ale zabarvením ukáže, je-li těsto hotové či ne. Šikovná věc!
- Bábovku podávám nejradši s rybízovým přelivem- vůbec to ale není potřeba, je sama o sobě vlahá, vláčná a nadýchaná. Nicméně:
- Rybíz očistíme, opereme a dáme do kastrolu spolu s cukrem a trochou vody (tak, aby pokryla dno kastrolu). Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme cca 2 minuty.
- Hrnec z ohně odstavíme a přes cedník/síto rybíz propasírujeme. Pecek a šlupek se zbavíme, vzniklou rybízovou tekutinu vrátíme na sporák. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyndáme zrníčka a přidáme je k rybízu. Vaříme na mírném ohni zhruba 5 minut. Neměl by nám příliš zželírovat, naopak, ať nemáte marmeládu- je důležité, aby byl stále tekutý. Takže je třeba ho hlídat a případně stáhnout dříve. Servírujeme spolu s bábovkou.
Napsat komentář