top of page

Thajská polévka Tom Yam Goong

Aktualizováno: 4. 1. 2024

Ideální součást efektního silvestrovského menu či jako rychlá úleva při novoroční kocovině. Je naprosto fantastická. Pálivá, kyselá, voní jako blázen a krásně zasytí. Nejlepší přítel do nevlídných zimních dnů!

Když by chtěl být člověk opravdu autentický, je to trochu problém, ne všude mají čerstvý galangal nebo pastu nam prik pao z pečených chilli papriček. Nicméně v dobrém obchodě s asijskými potravinami seženete víceméně všechno, či aspoň přibližně. V některých receptech se polévka nedělá z kuřecího vývaru, ale normálně z vody, já nechávám vývar, neb tak mě to učili v Thajsku na kurzu vaření.


IMG_1057

Ingredients

  1. ½ kg čerstvých krevet

  2. 2l kuřecího vývaru

  3. 6 cm kousek čerstvého kořene galangalu (případně nahraďte zázvorem)

  4. 4 stonky citronové trávy

  5. 16 limetkových lístků

  6. 250g Enoki/Shimeji hub, případně hlíva ústřičná

  7. 3 lžíce thajské chilli pasty nam prik pao (nebo podle chuti)

  8. cca 12 lžic rybí omáčky (podle chuti)

  9. cca 12 lžic limetkové šťávy

  10. minimálně 3 čerstvé thajské chilli papričky (malé, pálivé)

  11. 8-10 lžic kondenzovaného mléka

  12. 8 cherry rajčátek, rozpůlených

  13. Hrst čerstvého koriandru

Instructions

  1. Nejdříve očistíme krevety- odtrhneme hlavu, oloupeme krunýř, na hřbetu uděláme řez a vyndáme cévu.

  2. Vývar nalijeme do kastrolu a dáme na prudký plamen. Přivedeme ho k varu.

  3. Do vývaru přidáme galangal/ zázvor nakrájený na plátky, citronovou trávu (odstraníme kořen, plochou nože podrtíme a nakrájíme na zhruba centimetrové plátky) a limetkové lístky. Necháme povařit zhruba 10 minut.

  4. Přidáme krevety, chilli pastu a rybí omáčku a vaříme zhruba 4 minuty.

  5. Přidáme houby a vaříme dalších zhruba 8 minut.

  6. Přidáme chilli papričky a cherry rajčátka a lehce povaříme, už tak maximálně minutku. Vypneme sporák.

  7. Podle chuti přidáme limetkovou šťávu, případně ještě rybí omáčku. Vmícháme kondenzované mléko, ochutnáme, a přidáme případně ještě limetkovou šťávu či rybí omáčku dokud to „není ono“.

  8. Na závěr posypeme čerstvým koriandrem.


IMG_1037
0 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Comments


profile_pic_medium-200x300.jpeg

O mně

Miluju jídlo a miluju vaření. Miluju všechno kolem jídla- koukat se na něj, čuchat si k němu, vymýšlet ho, skladovat ho, dávat ho.

Vaření pro mě funguje jako terapie- někdo si chodí zaboxovat, já se na pár hodit zavřu v kuchyni a dělám třeba pořádný, táhlý vývar. Nebo vykostím kuře, udělám ho s fáší, kostru vyvařím na polívku s mandlovými knedlíčky… Mozek si u toho odpočine, ruce pracují naučenými pohyby, hlava přemýšlí jenom o tom, jestli mám do těch knedlíčků petržel. A ke konci toho procesu, když už se celým bytem jenom táhnou takové ty domácí vůně, je uvnitř zase klid. čtěte více

  • Facebook Vylizanytalir.cz - bezlepkové recepty
  • Instagram Vylízaný talíř
  • Pinterest
talir insta  cover.png

© 2024 by Georges & Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page