top of page

Semínkový chléb s psylliem

Aktualizováno: 4. 1. 2024

Z pečení chleba, natož pak bezlepkového, jsem byla vždycky lehce nervózní. Nakyne, nenakyne, kvásky, tohle, támhle, prostě mě na to nikdy moc neužilo. Tenhle krasavec je ale úplně jiná story. Je nadupaný samejma zdravejma dobrotama- obsahuje v zásadě jenom semínka. Z dýně, slunečnice, chia semínka, mandle… Nebo prostě co vám zrovna doma přebývá. Navíc obsahuje jednu veledůležitou ingredienci, a to je psyllium. Asi koukáte a už teď se vám to zdá příliš komplikované, ale nebojte. Taky jsem ho neznala, až moje nekonečné bloumání bezlepkovou dietou mě na něj před pár lety přivedlo. Je to vláknina z skorocele indického, což je druh jitrocele. Balíček koupíte v každé lékárně za cca 60 korun, nebo si ho taky můžete objednat online. Je to malý zázrak pro zdraví a co nevidět o něm na blog napíšu článek- nedám na něj dopustit a doufám, že pomůže i vám! Takže teď nezbývá, než se dát do pečení- není se čeho bát, tenhle chleba zvládne i malé dítě! Doporučuju skladovat zabalený v lednici, vydrží pak déle čerstvý.


food_tere_40


Semínkový chléb s psylliem

Save Print

Ingredients

  1. 2 hrnky pohankové mouky

  2. 2 hrnky mandlí

  3. 1 hrnek slunečnicového semínka

  4. 5 polévkových lžic psyllia (vrchovatých)

  5. 4 polévkové lžíce chia semínek

  6. 3 polévkové lžíce provensálského koření

  7. 3 lžíce dýňových semínek

  8. 1 lžíce kustovnice čínské

  9. cca 3-4 hrnky vody

  10. sůl, pepř

Instructions

  1. Mandle a půlku dýňových semínek vložte do mixéru a pár minut mixujte, dokud nejsou rozemlety na krásně jemný prášek. Tento vysypte do mísy a přidejte všechna zbylá semínka, psyllium, mouku, sůl, pepř a koření. Pořádně promíchejte.

  2. Postupně přilévejte vodu a důkladně zapracovávejte. Možná jí budete potřebovat víc, možná míň, semínka podle proschlosti pracují jinak. Nicméně těsto musí být pořádně lepkavé a těžké, zároveň ale tuhé. Takový míč, který prostě stoprocentně drží při sobě.

  3. Nechte těsto hodinu přikryté odpočívat, aby se tekutina pořádně absorbovala (teď pracuje psyllium na plné obrátky). Mezitím předehřejte troubu na 180 stupňů.

  4. Vymažte chlebovou formu (kokosovým či olivovým olejem) a pěkně do ní napěchujte těsto. Uhlaďte lžící.

  5. Dejte do trouby a pečte zhruba hodinu. Na povrchu musí být chleba krásně zlatavý, pro jistotu dělám i klasický test- zapíchnutá špejle doprostřed vyleze krásně suchá.

  6. Voila – dobrou chuť!

3.5.3208

food_tere_39
25 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Mga Komento


profile_pic_medium-200x300.jpeg

O mně

Miluju jídlo a miluju vaření. Miluju všechno kolem jídla- koukat se na něj, čuchat si k němu, vymýšlet ho, skladovat ho, dávat ho.

Vaření pro mě funguje jako terapie- někdo si chodí zaboxovat, já se na pár hodit zavřu v kuchyni a dělám třeba pořádný, táhlý vývar. Nebo vykostím kuře, udělám ho s fáší, kostru vyvařím na polívku s mandlovými knedlíčky… Mozek si u toho odpočine, ruce pracují naučenými pohyby, hlava přemýšlí jenom o tom, jestli mám do těch knedlíčků petržel. A ke konci toho procesu, když už se celým bytem jenom táhnou takové ty domácí vůně, je uvnitř zase klid. čtěte více

  • Facebook Vylizanytalir.cz - bezlepkové recepty
  • Instagram Vylízaný talíř
  • Pinterest
talir insta  cover.png

© 2024 by Georges & Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page