top of page

Salát z beluga čočky s dresingem z pečeného česneku

Aktualizováno: 4. 1. 2024

Dneska vám přináším další z přirozeně bezlepkových receptů. Obsahuje moji oblíbenkyni mezi luštěninami, a každý, koho trochu zajímá zdravá strava a co jí by tuhle krasavici rozhodně neměl opomíjet. Beluga čočka dostala své jméno díky podobnosti s kaviárem. Je drobná, lesklá a pevná- nic jako mazlavá zelená ze školní jídelny s párkem a omastkem. Díky tomu, že i po uvaření krásně drží tvar i barvu, je ideální ingrediencí do salátů, nematlá se a nerozpadá.Beluga čočka je taky ideální přílohou- třeba ke grilované rybě. Kromě toho ale navíc tahle perla mezi luštěninami obsahuje spoustu bílkovin a amino kyselin. 1 hrnek uvařené beluga čočky (zhruba ¼ hrnku suché) obsahuje 9g vlákniny, přičemž doporučená denní dávka je 25-35g; 13g bílkovin a 20% denní dávky železa. To všechno za pouhopouhých 170 kalorií. Ideální volba pro všechny s vyšším cholesterolem, cukrovkou či prostě všem, kdo si zrovna hlídají váhu.

Ideální s sebou na piknik, jako vyvážený a sytý oběd do krabičky do práce, příloha či hlavní jídlo. Z tohohle množství jsou 2 porce jako hlavní jídlo nebo 4 předkrmy.


prints29


5.0 from 2 reviews

Save Print

Ingredients

  1. 3 mrkve

  2. 1 pórek

  3. ½ balení rukoly

  4. 1 hrnek beluga čočky

  5. 6 stroužků česneku

  6. 2 lžíce dijonské hořčice

  7. balzamico ocet

  8. lžíce hnědého cukru

  9. kokosový olej

  10. citronová šťáva

  11. sůl, pepř

Instructions

  1. Předehřejeme troubu na 200 stupňů.

  2. Pórek zbavíme bubáka a oschlých konců, očistíme, omyjeme a nakrájíme na půlkolečka (nejdřív celý podélně a pak každou půlku zvlášť, půlkolečka ať jsou tak ½ cm široká). Očistíme mrkev a nakrájíme šikmo na půlkolečka, klidně trochu větší.

  3. Česneku ukrojíme bubáky, aby šel po upečení dobře vyndávat. Mrkev osolíme, opepříme, zakapeme kokosovým olejem a dáme vše do trouby péct na nějakých 20 minut- dokud obojí není měkké (česnek musí být úplně měkkounký).

  4. Do hrnce dáme vařit osolenou vodu. Jakmile začne bublat, přidáme čočku a vaříme zhruba 20 minut, dokud není al dente- musí být stále trošku pevná, ale zase aby nebyla nedovařená- pak byste díky kyselině fytové měli pěkně nafouknutá břicha. Zkoušejte a ochutnávejte, každá může vařit trošku jinak dlouhou dobu.

  5. V mezidobí v pánvi rozehřejeme 2 lžíce kokosového oleje a orestujeme na nich pórek. Opepříme, a jakmile je změklý, přidáme 3 lžíce balzamica a lžíci cukru a necháme zkaramelizovat. Ihned odstavíme z plotny.

  6. Pórek v míse smícháme s uvařenou čočkou a upečenou mrkví a necháme lehce vychladnout.

  7. Mezitím zmixujeme dohromady pečený česnek (bez šlupky, samozřejmě), dijonskou hořčici, trochu citronové šťávy, případně cukr podle chuti, a cca 3 lžíce kokosového oleje. Dochutíme solí a pepřem a dobře vmícháme do zeleniny spolu s rukolou.

3.3.3070

prints30

7 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Comments


profile_pic_medium-200x300.jpeg

O mně

Miluju jídlo a miluju vaření. Miluju všechno kolem jídla- koukat se na něj, čuchat si k němu, vymýšlet ho, skladovat ho, dávat ho.

Vaření pro mě funguje jako terapie- někdo si chodí zaboxovat, já se na pár hodit zavřu v kuchyni a dělám třeba pořádný, táhlý vývar. Nebo vykostím kuře, udělám ho s fáší, kostru vyvařím na polívku s mandlovými knedlíčky… Mozek si u toho odpočine, ruce pracují naučenými pohyby, hlava přemýšlí jenom o tom, jestli mám do těch knedlíčků petržel. A ke konci toho procesu, když už se celým bytem jenom táhnou takové ty domácí vůně, je uvnitř zase klid. čtěte více

  • Facebook Vylizanytalir.cz - bezlepkové recepty
  • Instagram Vylízaný talíř
  • Pinterest
talir insta  cover.png

© 2024 by Georges & Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page