Tenhle salát je další ze série „zasytí, ale nezaplácne“. Můžete ho jíst teplý či studený, nebo nejdřív teplý, pak daný do lednice a druhý den do krabičky s sebou do práce už studený (v tom případě rukolu do porce „s sebou“ dejte až na poslední chvíli, bude jinak ovadlá a blemcavá). Na quinoových salátech, které dělám dost často, mě děsně baví ta variabilita. Prostě dáte dohromady to, co zrovna máte v lednici, uděláte famózní dresing, a večeře je na světě.
I s přípravou máte do půlhodinky hotovo.
Tohle množství vystačí jako hlavní jídlo pro 2 lidi.
Ingredients
2 hrnky quinoy
1 bulva fenyklu
3 větší mrkve
2 lžíce černého sezamu
hrst rukoly
1 jarní cibulka
6 lžic nastrouhaného tvrdého kozího/ovčího sýra
olivový olej
Na dresing:
4 lžíce dijonské hořčice
šťáva z 1 citronu
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce medu
sůl, pepř
Instructions
Rozpálíme troubu na 160 stupňů. Zeleninu očistíme, mrkev nakrájíme na kolečka, fenykl na kusy zhruba o velikosti sousta. Plech vyložíme pečicím papírem, zeleninu na něj rozvrstvíme, osolíme, opepříme, zasypeme sezamem, pokapeme olivovým olejem a pořádně s ním zatřeseme, aby se zelenina rovnoměrně pokryla. V troubě pečeme doměkka a dozlatova, cca 15-20min, podle toho, na jak tlusté kousky jsme zeleninu nakrájeli. Pokud na tenčí, tak dobu pečení zkrátíme- prostě to kontrolujeme, jakmile se začnou kroutit a hnědnout, troubu vypneme.
Mezitím dáme vařit quinou. Smícháme ji s 3 hrnky vody a vaříme zhruba 15 minut- tak dlouho, až se zrníčkům začnou dělat „ocásky“.
Ve zbývajícím čase si připravíme dresing- prostě všechny ingredience smícháme dohromady.
Smícháme pečenou zeleninu a quinou a necháme trochu vychladnout.
Vmícháme sýr, rukolu a nasekanou jarní cibulku, promícháme s dresingem a můžeme servírovat.
Comments