top of page

Quiche z květákového těsta s fenyklem a kokosem

Aktualizováno: 4. 1. 2024

Květákové těsto je perfektní, zdravá, bezlepková varianta těsta na quiche. Dá bez problémů použít i na pizzu (o tom zase někdy příště). Už i na českém gastro internetu jsem na květákové těsto narazila, ale v naprosto začátečnické formě. Za léta bezlepkové diety a zkoumání všech možných zahraničních food blogů jsem ho dotáhla k dokonalosti. Tohle moje těsto je křupavé a navíc se jednotlivé dílky skutečně dají vzít a jíst rukou- jak quiche, tak pizza! Kokosová smetana je nasládlá, stejně jako pečený fenykl, kozí sýr tomu všemu dodává ten správný říz. Zvenčí možná recept vypadá složitě (ježišmarjátěstozkvětákutonezvládnu), ale nebojte, je to fakt hotové raz dva. Navíc mám ozkoušeno, že chutná i chlapům masožravcům. Sežrali celý quiche na posezení ve dvou, to že je těsto z květáku, jim vůbec nedošlo. Recept je vhodný nejenom pro celiaky, ale také pro lidi s nesnášenlivostí laktózy. Vegani jenom jednoduše vynechají sýr a nahradí ho například sójovou variantou a vejce krémem z kešu oříšků (recept brzy tady na blogu). Dobrou chuť!


food_tere_21

food_tere_23


Quiche z květákového těsta s fenyklem a kokosem

Save Print

Ingredients

  1. 1 malý květák (zhruba 4 hrnky výsledné květákové „rýže“)

  2. ⅓ hrnku měkkého kozího sýra

  3. ½ hrnku mandlové mouky či jemně namletých mandlí

  4. 1 lžička sušeného oregana

  5. 200g kozího sýru typu brie

  6. 1hrnek kokosové smetany

  7. 4 vejce

  8. 1 bulva fenyklu

  9. trocha rozmarýnu

  10. 2 lžíce kokosového oleje + na vymazání formy

  11. sýr a pepř

Instructions

  1. Nejdříve udělejte těsto: Květák rozdělte na malé růžičky a dejte do mixéru. Mixujte tak dlouho, dokud z květáku nebude jemná „rýže“, trvá to asi minutku. V menším kastrolu dejte vařit vodu. Jakmile začne vřít, přidejte květák a povařte zhruba 4 minutky. Slijte do jemného cedníku. Jakmile je květák slitý, přesuňte ho do čisté utěrky, udělejte z něj balíček a pořádně ho vyždímejte. Toto je zásadní trik pro to, aby květákové těsto drželo tvar a konzistenci a aby se jednotlivé kousky quiche daly brát rukou. Přendejte do mísy, přidejte vejce, kozí sýr, mandlovou mouku, sůl, pepř a oregano a 2 lžíce kokosového oleje. Rukama důkladně promíchejte a uhňácejte těsto. Formu na quiche pořádně vymažte kokosovým olejem a těsto do ní důkladně upěchujte, prsty těsto rovnoměrně rozprostřete po okrajích. Na závěr ho propíchejte vidličkou, ať se při pečení nevzdouvá.

  2. Přendejte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte zhruba 20-30 minut, než těsto lehounce (opravdu jenom lehounce, aby se pak nepřipálilo) zezlátne.

  3. Fenykl nakrájejte na jemné plátky (bulvu rozkrojte napůl, vykrojte tvrdý střed a poté krájejte najemno). Fenyklem rovnoměrně poklaďte těsto.

  4. Kokosovou smetanu smíchejte spolu se zbývajícími 3 vejci, přidejte rozmarýn, sůl a čerstvě umletý pepř. Směsí zalijte fenykl, měla by sahat těsně pod okraj těsta.

  5. Na závěr poklaďte povrch sýrem brie.

  6. Vložte do trouby a pečte zhruba 35 minut, dokud povrch krásně nezezlátne a tělo koláče neztuhne. Nechte chladit na mřížce zhruba 15 minut.

  7. Dobrou chuť!

3.2.2929

food_tere_22

0 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Comentarios


profile_pic_medium-200x300.jpeg

O mně

Miluju jídlo a miluju vaření. Miluju všechno kolem jídla- koukat se na něj, čuchat si k němu, vymýšlet ho, skladovat ho, dávat ho.

Vaření pro mě funguje jako terapie- někdo si chodí zaboxovat, já se na pár hodit zavřu v kuchyni a dělám třeba pořádný, táhlý vývar. Nebo vykostím kuře, udělám ho s fáší, kostru vyvařím na polívku s mandlovými knedlíčky… Mozek si u toho odpočine, ruce pracují naučenými pohyby, hlava přemýšlí jenom o tom, jestli mám do těch knedlíčků petržel. A ke konci toho procesu, když už se celým bytem jenom táhnou takové ty domácí vůně, je uvnitř zase klid. čtěte více

  • Facebook Vylizanytalir.cz - bezlepkové recepty
  • Instagram Vylízaný talíř
  • Pinterest
talir insta  cover.png

© 2024 by Georges & Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page