top of page

Povánoční detox- květáková polévka s mandlemi

Aktualizováno: 4. 1. 2024

Pokud máte pocit, že jste to letos zase trošku přehnali se salátem, smaženým kaprem, cukrovím, kachnou, husou, knedlíky, svíčkovou, uzeným a alkoholem, a před sebou máte ještě Silvestra, kdy se dá očekávat, že to pro váš zažívací trakt nebude o nic moc větší odpočinek, zkuste si alespoň tyhle dva dny trošku odlehčit. Posílám recept na skutečně uber zdravou květákovou polévku. Jak už to ale u mých receptů bývá, zdravá neznamená, že někde udělám chuťový kompromis. Jasně, taky miluju x hodin tažený vývar z kostí, který potom do polévek používám. Ale věřte mi, ne vždy je to nutné.

Nejlepší je krémové polévky jíst k večeři jen s kouskem pečiva a následně nějakou bílkovinu- kvalitní mozzarellu, tvarohovou pomazánku či pomazánku z avokáda. Nepřehánějte to, pěkně žvýkejte a jezte pomalu. A přestaňte, jakmile cítíte, že už jste sytí. Jezte nejpozději dvě až tři hodiny před spaním a pak už žádné mlsání. Vaše zažívání vám poděkuje!



Ingredients

  1. 1 květák

  2. 1 velká nebo 2 menší brambory

  3. ½ hrnku kvalitní smetany

  4. velká hrst nasekaných mandlí (nebo lískových oříšků)

  5. sůl, pepř

  6. olivový olej na zakápnutí

Instructions

  1. Květák zbavíme zelených listů a košťálu a rozebereme na drobné růžičky.

  2. Bramboru oškrábeme a nakrájíme na malé kostky.

  3. Všechno vložíme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu.

  4. Vaříme doměkka, zhruba 15-20 minut.

  5. Je-li v kastrolu hodně vody, trošku odlijeme- polévka má být krásně krémová, tak aby nebyla moc řídká. Pro jistotu si vývar nechte stranou, můžete jím v případě potřeby polévku zase zředit.

  6. Ručním mixérem nebo v blenderu polévku rozmixujeme do krásně krémové konzistence.

  7. Přilijeme smetanu na zjemnění a ještě trochu zašleháme.

  8. Polévku vrátíme na sporák a na mírném plameni prohřejeme.

  9. Necháme rozpálit pánev nasucho a opražíme na ní ze všech stran nasekané mandle či lískové oříšky.

  10. Osolíme a opepříme podle chuti, servírujeme s opraženými oříšky, případně zelenými výhonky a zakápnuté kvalitním olejem lisovaným zastudena.

3.5.3208

0 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Comments


profile_pic_medium-200x300.jpeg

O mně

Miluju jídlo a miluju vaření. Miluju všechno kolem jídla- koukat se na něj, čuchat si k němu, vymýšlet ho, skladovat ho, dávat ho.

Vaření pro mě funguje jako terapie- někdo si chodí zaboxovat, já se na pár hodit zavřu v kuchyni a dělám třeba pořádný, táhlý vývar. Nebo vykostím kuře, udělám ho s fáší, kostru vyvařím na polívku s mandlovými knedlíčky… Mozek si u toho odpočine, ruce pracují naučenými pohyby, hlava přemýšlí jenom o tom, jestli mám do těch knedlíčků petržel. A ke konci toho procesu, když už se celým bytem jenom táhnou takové ty domácí vůně, je uvnitř zase klid. čtěte více

  • Facebook Vylizanytalir.cz - bezlepkové recepty
  • Instagram Vylízaný talíř
  • Pinterest
talir insta  cover.png

© 2024 by Georges & Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page