top of page

Plněná pečená dýně s pohankou a chia semínky

Aktualizováno: 4. 1. 2024

Tenhle recept patří do kategorie „co dům dal“. Objevila jsem ve farmářským obchodě u nás na Letný krásný malý dýně hokkaido a bylo jasný, že je beru, protože ty já mám hrozně ráda. Jen tak samotný pečený, v risottu, všechny možný varianty dýňový polívky, koláč… No a včera se mi vlastně moc nechtělo do vaření, ale ve špajzu byla ta dýně, na zahradě zelenina a bylinky, zbytek kozího sýra… A tak jsem vymyslela tuhle dobrou a navíc nutričně vyváženou nádheru. Neboť nejen masem živ je člověk. Kustovnice čínská, chia semínka, pohanka- to všechno zaručuje, že vám vaše tělo za tuhle večeři poděkuje. A taky ti, pro které uvaříte. Je to dobrota.



Ingredients

  1. 1 dýně, nejlépe hokkaido

  2. 2-3 lžíce kokosového oleje (můžete nahradit olivovým)

  3. 1 velká cibule

  4. 2 stroužky česneku

  5. 1 hrnek pohanky

  6. hrst cibulové nati

  7. 3 lžíce bílého vína

  8. hrst čerstvých bylinek (tymián, oregano, bazalka, máta... co máte k dispozici)

  9. 5 lžic kustovnice čínské

  10. 1 lžíce chia semínek

  11. hrst nasekaných mandlí

  12. 30g čerstvého kozího sýra (můžete nahradit fetou)

  13. sůl, pepř

Instructions

  1. Předehřejte troubu na 200 stupňů.

  2. Ukrojte dýni vršek a vydlabejte vnitřek lžící. (Semínka můžete očistit a usušit.)

  3. Pohanku propereme a dáme vařit s 1,5 hrnku vody, až začne voda vřít, vaříme cca 3 minuty, stáhneme plamen a pod poklicí necháme dojít.

  4. V kastrolu rozehřejeme olej, na kterém orestujeme nakrájenou cibuli, po chvíli přidáme i česnek.

  5. Přidáme víno. Počkáme, až se odpaří, a přidáme kustovnici, chia semínka a mandle.

  6. Přidáme pohanku a nadrobený kozí sýr, promícháme, osolíme a opepříme podle chuti. Pokud kozí sýr nahrazujete fetou, bacha na sůl, aby to nebylo moc.

  7. Směsí naplníme dýni až po okraj, přiklopíme víkem a dáme péct do vyhřáté trouby na zhruba hodinu.

3.3.3077

0 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Co je lepek

Comments


profile_pic_medium-200x300.jpeg

O mně

Miluju jídlo a miluju vaření. Miluju všechno kolem jídla- koukat se na něj, čuchat si k němu, vymýšlet ho, skladovat ho, dávat ho.

Vaření pro mě funguje jako terapie- někdo si chodí zaboxovat, já se na pár hodit zavřu v kuchyni a dělám třeba pořádný, táhlý vývar. Nebo vykostím kuře, udělám ho s fáší, kostru vyvařím na polívku s mandlovými knedlíčky… Mozek si u toho odpočine, ruce pracují naučenými pohyby, hlava přemýšlí jenom o tom, jestli mám do těch knedlíčků petržel. A ke konci toho procesu, když už se celým bytem jenom táhnou takové ty domácí vůně, je uvnitř zase klid. čtěte více

  • Facebook Vylizanytalir.cz - bezlepkové recepty
  • Instagram Vylízaný talíř
  • Pinterest
talir insta  cover.png

© 2024 by Georges & Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page