top of page

Pizza z pohankové mouky

Aktualizováno: 4. 1. 2024

Pizzu má rád asi každý, bez ohledu na věk. A byla by děsná škoda si ji odepřít jenom proto, že nemůžeme lepek. Na těsto můžete naskládat téměř cokoli, od artyčoků po špenát, záleží jenom na tom, jak to máte rádi. Do pohankové mouky přidávám ještě cizrnovou, protože to pak všechno mnohem líp drží pohromadě, a ze stejného důvodu přidávám i Psyllium (Psyllium je vláknina z jitrocele indického a kromě toho, že je zdravá- můžete použít i případně při zažívacích potížích, výborná je při detoxikaci organismu- tak má skvělé uplatnění právě v bezlepkovém pečení. Koupíte ji normálně v lékárně za asi 60 korun).

Ingredients

  1. Těsto na pizzu:

  2. 1 hrnek pohankové mouky

  3. ½ hrnku cizrnové mouky

  4. 1 vrchovatá lžíce psyllia

  5. ⅓ hrnku studené vody (podle potřeby)

  6. 2 lžíce olivového oleje

  7. sůl, pepř

  8. (případně sušené oregano či tymián- mate-li chuť)

  9. Na pizzu:

  10. ⅓ hrnku passaty

  11. 2 mozzarelly

  12. pořádná hrst rukoly

  13. … cokoli podle vaší fantazie (parmská šunka, ančovičky, špenát, tuňák, feferonky, pálivý salám…)

Instructions

  1. Nejdříve ze všeho zapneme troubu, aby se nám stihla rozehřát na 200 stupňů.

  2. Ingredience na těsto (kromě vody) dáme do mísy a hněteme. Vodu přidáváme postupně, po kouskách, vždy pořádně zapracujeme, případně přidáme více.

  3. Když už máme z těsta pěkný pevný míček, dáme na plech pečicí papír a z těsta vyválíme pěkné pizza kolo.

  4. Další záleží zcela na vaší fantazii, na co máte zrovna chuť. Já mám nejradši klasickou kombinaci rajčat a mozzarelly. U téhle varianty používám passatu, těsto přeci jen není tak vláčné jako jeho varianta obsahující lepek. Takže to passatou pěkně potřete, pokladete mozzarelou, případně parmskou šunkou či dalšími věcmi, a šoupnete do trouby zhruba na 20 minut. Rukolu dejte až úplně nakonec, jinak není dobrá- a ani nevypadá pěkně.

  5. Dobrou chuť!

3.2.2929

prints50
prints49
4 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Comments


profile_pic_medium-200x300.jpeg

O mně

Miluju jídlo a miluju vaření. Miluju všechno kolem jídla- koukat se na něj, čuchat si k němu, vymýšlet ho, skladovat ho, dávat ho.

Vaření pro mě funguje jako terapie- někdo si chodí zaboxovat, já se na pár hodit zavřu v kuchyni a dělám třeba pořádný, táhlý vývar. Nebo vykostím kuře, udělám ho s fáší, kostru vyvařím na polívku s mandlovými knedlíčky… Mozek si u toho odpočine, ruce pracují naučenými pohyby, hlava přemýšlí jenom o tom, jestli mám do těch knedlíčků petržel. A ke konci toho procesu, když už se celým bytem jenom táhnou takové ty domácí vůně, je uvnitř zase klid. čtěte více

  • Facebook Vylizanytalir.cz - bezlepkové recepty
  • Instagram Vylízaný talíř
  • Pinterest
talir insta  cover.png

© 2024 by Georges & Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page