Pizzu má rád asi každý, bez ohledu na věk. A byla by děsná škoda si ji odepřít jenom proto, že nemůžeme lepek. Na těsto můžete naskládat téměř cokoli, od artyčoků po špenát, záleží jenom na tom, jak to máte rádi. Do pohankové mouky přidávám ještě cizrnovou, protože to pak všechno mnohem líp drží pohromadě, a ze stejného důvodu přidávám i Psyllium (Psyllium je vláknina z jitrocele indického a kromě toho, že je zdravá- můžete použít i případně při zažívacích potížích, výborná je při detoxikaci organismu- tak má skvělé uplatnění právě v bezlepkovém pečení. Koupíte ji normálně v lékárně za asi 60 korun).
Ingredients
Těsto na pizzu:
1 hrnek pohankové mouky
½ hrnku cizrnové mouky
1 vrchovatá lžíce psyllia
⅓ hrnku studené vody (podle potřeby)
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
(případně sušené oregano či tymián- mate-li chuť)
Na pizzu:
⅓ hrnku passaty
2 mozzarelly
pořádná hrst rukoly
… cokoli podle vaší fantazie (parmská šunka, ančovičky, špenát, tuňák, feferonky, pálivý salám…)
Instructions
Nejdříve ze všeho zapneme troubu, aby se nám stihla rozehřát na 200 stupňů.
Ingredience na těsto (kromě vody) dáme do mísy a hněteme. Vodu přidáváme postupně, po kouskách, vždy pořádně zapracujeme, případně přidáme více.
Když už máme z těsta pěkný pevný míček, dáme na plech pečicí papír a z těsta vyválíme pěkné pizza kolo.
Další záleží zcela na vaší fantazii, na co máte zrovna chuť. Já mám nejradši klasickou kombinaci rajčat a mozzarelly. U téhle varianty používám passatu, těsto přeci jen není tak vláčné jako jeho varianta obsahující lepek. Takže to passatou pěkně potřete, pokladete mozzarelou, případně parmskou šunkou či dalšími věcmi, a šoupnete do trouby zhruba na 20 minut. Rukolu dejte až úplně nakonec, jinak není dobrá- a ani nevypadá pěkně.
Dobrou chuť!
3.2.2929
Comments