top of page

Panzanella

Aktualizováno: 4. 1. 2024

Sezóna rajčat právě vrcholí a nikdy jindy si nemůžete vychutnat tuhle lahůdku jako právě teď. Původně to je samozřejmě italský recept codůmdal na zužitkování starého chleba a velké úrody rajčat, ale je to taková lahoda, že se toho nebudete moct nabažit. Základem jsou samozřejmě rajčata ideálně ze zahrady, od babičky, voňavá, aromatická, úplně zralá. No a tvrdý chleba. Variant tohohle receptu je asi tak tolik co italských domácností. Můžete přihodit pečené papriky, ančovičky, kapary.. Základem ale zůstává čerstvá zelenina, šťáva, co z ní vyteče spolu s olivovým olejem a octem, co se v ní rozmočí chleba, a čerstvé bylinky…




Ingredients

  1. Starší chleba

  2. Vyzrálá rajčata (poměr chleba a rajčat 1:1)

  3. Cibule šalotka nasekaná najemno (jenom troška, ať salát moc neštípe- na kg rajčat zhruba lžíce)

  4. Olivový olej

  5. Vinný ocet (poměr ocet: olej 1:6 polévkovým lžícím)

  6. Čerstvé bylinky (bazalka, oregano, petržel, pažitka..)

  7. Sůl a pepř

Instructions

  1. Chleba natrháme/nakrájíme na menší kousky a opečeme nasucho na pánvi nebo v toustovači.

  2. Rajčata nakrájíme na čtvrtky a dáme do cedníku. Cedník položíme na salátovou mísu tak, abychom v ní zachytili všechnu šťávu, co z rajčat vykape. Rajčata posolíme a necháme cca 10-15min vykapat.

  3. Do šťávy přidáme olivový olej, ocet a čerstvě namletý pepř, promícháme. Přihodíme cibulku a znovu zamícháme.

  4. Do dresingu přidáme rajčata, promícháme, dochutíme podle chuti.

  5. Přihodíme bylinky a úplně na závěr opečený chleba.


panzanella_2
4 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Comentarios


profile_pic_medium-200x300.jpeg

O mně

Miluju jídlo a miluju vaření. Miluju všechno kolem jídla- koukat se na něj, čuchat si k němu, vymýšlet ho, skladovat ho, dávat ho.

Vaření pro mě funguje jako terapie- někdo si chodí zaboxovat, já se na pár hodit zavřu v kuchyni a dělám třeba pořádný, táhlý vývar. Nebo vykostím kuře, udělám ho s fáší, kostru vyvařím na polívku s mandlovými knedlíčky… Mozek si u toho odpočine, ruce pracují naučenými pohyby, hlava přemýšlí jenom o tom, jestli mám do těch knedlíčků petržel. A ke konci toho procesu, když už se celým bytem jenom táhnou takové ty domácí vůně, je uvnitř zase klid. čtěte více

  • Facebook Vylizanytalir.cz - bezlepkové recepty
  • Instagram Vylízaný talíř
  • Pinterest
talir insta  cover.png

© 2024 by Georges & Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page