top of page

Mrkvová polévka s kokosem a zázvorem

Aktualizováno: 4. 1. 2024

Jelikož sluníčko a teplo se ne a ne ohlásit, je třeba se pořádně zahřát zevnitř. Asi každý má svůj oblíbený recept na mrkvový krém. Pokud ne, doporučuju tenhle. Zázvor, kokos, chilli paprička, to všechno dá mrkvi ten správný twist, ten správný náboj, že se z mrkvové polívky stane něco extra, co naservírujete návštěvě a ta bude tak zírat, že se bude nenápadně snažit vylízat talíř, aby to nikdo neviděl. Tohle množství stačí na zhruba na 4 předkrmové porce. Doporučuju ale uvařit rovnou víc, druhý den, po odležení, je to ještě lepší. Geniální „comfort food“ na kocovinu či lék na špatný den v práci. Dobrou chuť – a slunce v duši!

prints11
prints13

Ingredients

  1. 2 lžíce kokosového oleje (můžete případně nahradit olivovým)

  2. ½ cibule, nasekané najemno

  3. 4 hrnky nakrájené mrkve na kostičky

  4. 2 polévkové lžíce najemno nasekaného čerstvého zázvoru

  5. 4 hrnky vývaru (zeleninový, kuřecí...)

  6. šťáva z 1 pomeranče

  7. 1 konzerva (400g) kokosového mléka

  8. chilli paprička podle chuti (nasekaná najemno)

  9. 1 bobkový list

  10. 5 kuliček černého pepře

  11. černý sezam na ozdobu

  12. čerstvý koriandr

Instructions

  1. Rozpálíme kokosový olej a orestujeme na něm cibuli, bobkový list, pepř, zázvor a chilli papričku.

  2. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme mrkev a restujeme, dokud není cibule ale opravdu hodně zlatá, na hraně, že není už už skoro spálená.

  3. Zalijeme vývarem, přikryjeme poklicí a na mírném plameni necháme dusit zhruba 20 minut.

  4. Sundáme ze sporáku, vyndáme bobkový list a pepř a ponorným mixérem rozmixujeme do jemného krému.

  5. Vrátíme na sporák a vmícháme kokosové mléko. Dochutíme solí a pepřem, pomerančovou šťávou a ještě jednou necháme projít varem.

  6. Servírujeme s čerstvým koriandrem, posypané černým sezamem.

3.2.2929

prints12
prints14
0 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Comments


profile_pic_medium-200x300.jpeg

O mně

Miluju jídlo a miluju vaření. Miluju všechno kolem jídla- koukat se na něj, čuchat si k němu, vymýšlet ho, skladovat ho, dávat ho.

Vaření pro mě funguje jako terapie- někdo si chodí zaboxovat, já se na pár hodit zavřu v kuchyni a dělám třeba pořádný, táhlý vývar. Nebo vykostím kuře, udělám ho s fáší, kostru vyvařím na polívku s mandlovými knedlíčky… Mozek si u toho odpočine, ruce pracují naučenými pohyby, hlava přemýšlí jenom o tom, jestli mám do těch knedlíčků petržel. A ke konci toho procesu, když už se celým bytem jenom táhnou takové ty domácí vůně, je uvnitř zase klid. čtěte více

  • Facebook Vylizanytalir.cz - bezlepkové recepty
  • Instagram Vylízaný talíř
  • Pinterest
talir insta  cover.png

© 2024 by Georges & Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page