Jelikož sluníčko a teplo se ne a ne ohlásit, je třeba se pořádně zahřát zevnitř. Asi každý má svůj oblíbený recept na mrkvový krém. Pokud ne, doporučuju tenhle. Zázvor, kokos, chilli paprička, to všechno dá mrkvi ten správný twist, ten správný náboj, že se z mrkvové polívky stane něco extra, co naservírujete návštěvě a ta bude tak zírat, že se bude nenápadně snažit vylízat talíř, aby to nikdo neviděl. Tohle množství stačí na zhruba na 4 předkrmové porce. Doporučuju ale uvařit rovnou víc, druhý den, po odležení, je to ještě lepší. Geniální „comfort food“ na kocovinu či lék na špatný den v práci. Dobrou chuť – a slunce v duši!
Ingredients
2 lžíce kokosového oleje (můžete případně nahradit olivovým)
½ cibule, nasekané najemno
4 hrnky nakrájené mrkve na kostičky
2 polévkové lžíce najemno nasekaného čerstvého zázvoru
4 hrnky vývaru (zeleninový, kuřecí...)
šťáva z 1 pomeranče
1 konzerva (400g) kokosového mléka
chilli paprička podle chuti (nasekaná najemno)
1 bobkový list
5 kuliček černého pepře
černý sezam na ozdobu
čerstvý koriandr
Instructions
Rozpálíme kokosový olej a orestujeme na něm cibuli, bobkový list, pepř, zázvor a chilli papričku.
Jakmile cibule zesklovatí, přidáme mrkev a restujeme, dokud není cibule ale opravdu hodně zlatá, na hraně, že není už už skoro spálená.
Zalijeme vývarem, přikryjeme poklicí a na mírném plameni necháme dusit zhruba 20 minut.
Sundáme ze sporáku, vyndáme bobkový list a pepř a ponorným mixérem rozmixujeme do jemného krému.
Vrátíme na sporák a vmícháme kokosové mléko. Dochutíme solí a pepřem, pomerančovou šťávou a ještě jednou necháme projít varem.
Servírujeme s čerstvým koriandrem, posypané černým sezamem.
3.2.2929
Comments