top of page

Kuřecí satay s omáčkou z burákového másla

Aktualizováno: 4. 1. 2024

Dneska zavzpomínám na naše loňské thajské dobrodružství. Přivezla jsem si z tamní kuchařské školy celý balík receptů a tohle je můj oblíbený na grilování. Samozřejmě, že se špízky dají udělat i na pánvičce, ale ten šmak uhlí je prostě k nezaplacení. Kombinace burákového másla, rybí omáčky, čerstvé limetkové šťávy a koriandru vás vystřelí do oblak. Nebo aspoň do stánku u pláže někde na Koh Samui. Tak rozpalujte grily, jde se na to!




Ingredients

  1. ½ kg kuřecích prsou

  2. 2 lžíce rybí omáčky

  3. 1 lžíce najemno nastrouhaného či drceného čerstvého zázvoru

  4. 2 lžíce sójové omáčky

  5. ¼ hrnku limetkové šťávy

  6. 2 stroužky česneku, utřeného

  7. 1 lžíce tmavého cukru

  8. Chilli paprička podle chuti

  9. Čerstvý koriandr

  10. Dřevěné špízky

  11. Omáčka z burákového másla

  12. 2,5 cm oloupaného zázvoru

  13. 1 malý stroužek česneku

  14. 1 lžíce limetkové šťávy

  15. 1 lžíce hnědého cukru

  16. 3 lžíce sójové omáčky

  17. ½ hrnku burákového másla (http://vylizanytalir.cz/burakove-maslo-za-pet-minut/)

  18. Případně chilli papričku podle chuti

Instructions

  1. Dřevěné špízky namočíme do vody. Musí se pořádně nasáknout vodou- dejte je koupat alespoň půl hodiny před tím, než budete grilovat.

  2. Kuřecí prsa nakrájíme na 3-4cm široké plátky.

  3. V misce smícháme všechny ingredience na marinádu a pořádně metličkou promícháme. Pokud se vám nechce třít česnek a zázvor, můžete vše pomixovat ručním mixérem.

  4. Každý kousek masa pořádně vymácháme v marinádě a nejlépe v igelitovém zip-lock pytlíku necháme spolu se vší zbylou marinádou marinovat alespoň 30 minut, nejlépe samozřejmě přes noc.

  5. Mezitím si připravíme omáčku z burákového másla. Všechny ingredience dáme do misky, přidáme cca ½ hrnku vody a ručním mixérem vymixujeme do hladké pasty. Pokud bude stále moc hustá, po lžíci přidávejte další vodu.

  6. Výborná je variace s kokosovým mlékem- prostě jím nahradíte vodu v receptu.

  7. Rozpalte gril, na špízky napíchejte maso jako hada a ogrilujte dozlatova.

  8. Podáváme s omáčkou, zasypané čerstvým koriandrem.

6 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

コメント


profile_pic_medium-200x300.jpeg

O mně

Miluju jídlo a miluju vaření. Miluju všechno kolem jídla- koukat se na něj, čuchat si k němu, vymýšlet ho, skladovat ho, dávat ho.

Vaření pro mě funguje jako terapie- někdo si chodí zaboxovat, já se na pár hodit zavřu v kuchyni a dělám třeba pořádný, táhlý vývar. Nebo vykostím kuře, udělám ho s fáší, kostru vyvařím na polívku s mandlovými knedlíčky… Mozek si u toho odpočine, ruce pracují naučenými pohyby, hlava přemýšlí jenom o tom, jestli mám do těch knedlíčků petržel. A ke konci toho procesu, když už se celým bytem jenom táhnou takové ty domácí vůně, je uvnitř zase klid. čtěte více

  • Facebook Vylizanytalir.cz - bezlepkové recepty
  • Instagram Vylízaný talíř
  • Pinterest
talir insta  cover.png

© 2024 by Georges & Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page