Dneska zavzpomínám na naše loňské thajské dobrodružství. Přivezla jsem si z tamní kuchařské školy celý balík receptů a tohle je můj oblíbený na grilování. Samozřejmě, že se špízky dají udělat i na pánvičce, ale ten šmak uhlí je prostě k nezaplacení. Kombinace burákového másla, rybí omáčky, čerstvé limetkové šťávy a koriandru vás vystřelí do oblak. Nebo aspoň do stánku u pláže někde na Koh Samui. Tak rozpalujte grily, jde se na to!
Ingredients
½ kg kuřecích prsou
2 lžíce rybí omáčky
1 lžíce najemno nastrouhaného či drceného čerstvého zázvoru
2 lžíce sójové omáčky
¼ hrnku limetkové šťávy
2 stroužky česneku, utřeného
1 lžíce tmavého cukru
Chilli paprička podle chuti
Čerstvý koriandr
Dřevěné špízky
Omáčka z burákového másla
2,5 cm oloupaného zázvoru
1 malý stroužek česneku
1 lžíce limetkové šťávy
1 lžíce hnědého cukru
3 lžíce sójové omáčky
½ hrnku burákového másla (http://vylizanytalir.cz/burakove-maslo-za-pet-minut/)
Případně chilli papričku podle chuti
Instructions
Dřevěné špízky namočíme do vody. Musí se pořádně nasáknout vodou- dejte je koupat alespoň půl hodiny před tím, než budete grilovat.
Kuřecí prsa nakrájíme na 3-4cm široké plátky.
V misce smícháme všechny ingredience na marinádu a pořádně metličkou promícháme. Pokud se vám nechce třít česnek a zázvor, můžete vše pomixovat ručním mixérem.
Každý kousek masa pořádně vymácháme v marinádě a nejlépe v igelitovém zip-lock pytlíku necháme spolu se vší zbylou marinádou marinovat alespoň 30 minut, nejlépe samozřejmě přes noc.
Mezitím si připravíme omáčku z burákového másla. Všechny ingredience dáme do misky, přidáme cca ½ hrnku vody a ručním mixérem vymixujeme do hladké pasty. Pokud bude stále moc hustá, po lžíci přidávejte další vodu.
Výborná je variace s kokosovým mlékem- prostě jím nahradíte vodu v receptu.
Rozpalte gril, na špízky napíchejte maso jako hada a ogrilujte dozlatova.
Podáváme s omáčkou, zasypané čerstvým koriandrem.
コメント