top of page

Krkovice na grilu

Aktualizováno: 4. 1. 2024

Grilovací sezóna je v plném proudu a vypadá to, že mám na letošek nového koníčka. V rukávu mám připraveno pár vychytávek a trochu víc special receptů, ale myslím, že je dobrý začít starou dobrou krkovicí. Protože to je na gril taková klasika. Navíc s ingrediencemi, které mám vždycky po ruce. Krkovice je na gril ideální maso, protože je pěkně prorostlá a tím pádem zůstane taky hezky šťavnatá. Při výběru masa a jeho přípravě mějte na paměti:

– Maso musí být krásně růžové, ne červené, a na stisk jakoby pružné, měkké. Je-li tvrdé, je to maso ze starého zvířete.

– Pro krkovici na gril platí 3 cm ideální šířka. Věřím, že nikdo z vás tyto tendence nemá, ale stejně upozorňuji- maso neklepat! Narušila by se svalová vlákna a vykapala by šťáva pryč, což rozhodně nechceme.

– Poté, co je maso hotové, necháme pár minut vypářit – při grilování se teplo nakumulovalo do středu masa a tím, že ho necháme chvilku vychladnout, vlhkost se zase krásně dostane všude. Kdybychom ho vypářit nenechali, šťáva po nakrojení skončí na talíři a ne v puse.

– Zásadně nesolíme předem. Až po ugrilování. Zase- maso bychom měli potom suché.

Ingredients

  1. 4 plátky vepřové krkovice

  2. 50 ml olivový olej

  3. 50 ml bílé víno

  4. tymián (hrst)

  5. citrónová kůra z jednoho citrónu

  6. dijonská hořčice

  7. sůl, pepř

Instructions

  1. Maso omyjeme a osušíme kuchyňskými utěrkami. Každý plátek potřeme dijonskou hořčicí.

  2. V misce smícháme olivový olej, bílé víno a pepř. Do marinády vložíme maso, proložíme tymiánem a citrónovou kůrou a necháme odležet alespoň tři hodiny, ale lepší je přes noc.

  3. Maso vyndáme z marinády a na rozpáleném grilu opékáme z obou stran dozlatova. Podáváme se salátem či opečenou zeleninou.


krkovice_3
6 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Comments


profile_pic_medium-200x300.jpeg

O mně

Miluju jídlo a miluju vaření. Miluju všechno kolem jídla- koukat se na něj, čuchat si k němu, vymýšlet ho, skladovat ho, dávat ho.

Vaření pro mě funguje jako terapie- někdo si chodí zaboxovat, já se na pár hodit zavřu v kuchyni a dělám třeba pořádný, táhlý vývar. Nebo vykostím kuře, udělám ho s fáší, kostru vyvařím na polívku s mandlovými knedlíčky… Mozek si u toho odpočine, ruce pracují naučenými pohyby, hlava přemýšlí jenom o tom, jestli mám do těch knedlíčků petržel. A ke konci toho procesu, když už se celým bytem jenom táhnou takové ty domácí vůně, je uvnitř zase klid. čtěte více

  • Facebook Vylizanytalir.cz - bezlepkové recepty
  • Instagram Vylízaný talíř
  • Pinterest
talir insta  cover.png

© 2024 by Georges & Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page