top of page

Holandská omáčka podle Julie Child (s chřestem)

Aktualizováno: 4. 1. 2024

Tomuto receptu bychom taky mohli říkat holandská omáčka pro začátečníky. Žádné svařování vody s octem, vše, co potřebujete, jsou čerstvá vejce nejvyšší kvality a šikovné zápěstí, abyste vydrželi dlouho míchat metličkou. Julia Child tam nedávala hořčici, ale mně se v receptu osvědčila. Dávám dijonskou, ale ne více než půl lžičky, aby nebyla v receptu příliš dominantní. Holandská omáčka má mnoho využití. K mým nejoblíbenějším patří vejce Benedict a chřest. A jelikož jeho sezóna ještě nekončí, může vám být tento recept inspirací třeba na zítřejší nedělní oběd! Tak dobrou chuť.



Ingredients

  1. 3 žloutky

  2. špetka soli

  3. 1 lžíce citronové šťávy

  4. 2 lžíce vody

  5. 100g másla, nakrájeného na 1cm kostky

  6. (případně ½ lžičky dijonské hořčice)

Instructions

  1. V misce metličkou rozmíchejte žloutky, vodu, sůl, hořčici a citronovou šťávu. Míchejte cca 3 minuty.

  2. Misku dejte na hrnec s vroucí vodou tak, aby se nedotýkala vody a pokračujte v míchání. Vejce musí zůstat tekutá, nezapomínejte tedy na kraje a dno, kde mají tendenci se přichytávat. Jediné, co nechcete, je mít z omáčky míchaná vajíčka.

  3. Z toho důvodu je také dobré misku každou chvilku z hrnce sundat, pokračovat v míchání, a pak ji zas vrátit zpátky, aby se trochu ochladila.

  4. Pomalu začněte přidávat máslo- opatrně, po jednotlivých kostkách. Teprve když se máslo rozpustí, můžete přidat další kostku. Nepolevujte v míchání.

  5. Omáčku odstavte a případně dochuťte solí, pepřem a citrónem.

  6. Pozor, aby nevychladla, zdrcla by se- před podáváním ji musíte pořád udržovat teplou.

  7. Máte-li zelený chřest, odlomte konce (tam, kde sám stonek pukne), lehce oškrábejte poslední třetinu škrabkou a v osolené vodě vařte cca 4-5 minut. Nechte okapat a servírujte s brambory a holandskou omáčkou.

4 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Kommentare


bottom of page