Tomuto receptu bychom taky mohli říkat holandská omáčka pro začátečníky. Žádné svařování vody s octem, vše, co potřebujete, jsou čerstvá vejce nejvyšší kvality a šikovné zápěstí, abyste vydrželi dlouho míchat metličkou. Julia Child tam nedávala hořčici, ale mně se v receptu osvědčila. Dávám dijonskou, ale ne více než půl lžičky, aby nebyla v receptu příliš dominantní. Holandská omáčka má mnoho využití. K mým nejoblíbenějším patří vejce Benedict a chřest. A jelikož jeho sezóna ještě nekončí, může vám být tento recept inspirací třeba na zítřejší nedělní oběd! Tak dobrou chuť.
Ingredients
3 žloutky
špetka soli
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce vody
100g másla, nakrájeného na 1cm kostky
(případně ½ lžičky dijonské hořčice)
Instructions
V misce metličkou rozmíchejte žloutky, vodu, sůl, hořčici a citronovou šťávu. Míchejte cca 3 minuty.
Misku dejte na hrnec s vroucí vodou tak, aby se nedotýkala vody a pokračujte v míchání. Vejce musí zůstat tekutá, nezapomínejte tedy na kraje a dno, kde mají tendenci se přichytávat. Jediné, co nechcete, je mít z omáčky míchaná vajíčka.
Z toho důvodu je také dobré misku každou chvilku z hrnce sundat, pokračovat v míchání, a pak ji zas vrátit zpátky, aby se trochu ochladila.
Pomalu začněte přidávat máslo- opatrně, po jednotlivých kostkách. Teprve když se máslo rozpustí, můžete přidat další kostku. Nepolevujte v míchání.
Omáčku odstavte a případně dochuťte solí, pepřem a citrónem.
Pozor, aby nevychladla, zdrcla by se- před podáváním ji musíte pořád udržovat teplou.
Máte-li zelený chřest, odlomte konce (tam, kde sám stonek pukne), lehce oškrábejte poslední třetinu škrabkou a v osolené vodě vařte cca 4-5 minut. Nechte okapat a servírujte s brambory a holandskou omáčkou.
Kommentare